Emelkedett az agrártermékek termelői ára

Az agrártermékek termelői ára összességében 13,1 százalékkal nőtt az év első két hónapjában, az előző év hasonló időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki tájékoztatásából. A növényi termékek árszínvonala 23,5 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 2,4 százalékkal emelkedett.

A gabonafélék termelői átlagára egy év alatt csaknem 40 százalékkal nőtt. Az ipari- és olajnövények ára ugyanakkor több mint 6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A zöldségfélék termelői ára közel 5,5 százalékkal, a gyümölcsféléké csaknem 19 százalékkal haladta meg 2006 első két hónapjának árszínvonalát.

A vágóállatok termelői árai az év első két hónapjában 1 százalékkal csökkentek 2006. január-februárhoz képest. A vágóbaromfi ára viszont csaknem 10, a vágósertésé pedig 7,9 százalékkal csökkent.

Az állati termékek ára több mint 8 százalékkal emelkedett, ezen belül a tej termelői ára több mint 4, a tyúktojás ára 19,5 százalékkal nőtt 2006 első két hónapjához viszonyítva.