Friss hírek

2009.07.17. 13:08

Szeptembertől izzócsere: gondban a gyártók is?

<p>Szeptembertől három éven át fokozatosan kivonják az EU tagországainak kereskedelmi forgalmából a hagyományos izzókat, és azok helyett már csak energiatakarékos, hosszú élettartamú, ám sokkal drágább fényforrásokat árulnak majd. A Magyarországon 15 ezer főt foglalkoztató General Electric-nél (GE) cáfolják a cégen belül elterjedt hírt, hogy üzembezárással jár a villanykörték gyártásának leállása, de azt elismerik: még nem látják a vásárlói reakciókat, és nem zárták ki, hogy kormányzati segítséget kérjenek. A váltással egyébként becslések szerint a világításra használt energia háromnegyedét takaríthatja meg Magyarország.</p>

Az Európai Bizottság tavaszi döntése értelmében idén szeptember elsejétől fokozatosan kikerülnek a kereskedelmi forgalomból a hagyományos izzók. Először a 100 wattosok gyártásával kell leállni, 2010 szeptemberében a 75 wattosok következnek, egy évre rá a 60-asok, végül 2012 őszétől a 40 wattos és annál kisebb teljesítményűeket kell felváltani valamilyen energiatakarékos változattal.

A vásárlói reakciók kiszámíthatatlanok, de várható, hogy az utolsó napokban felvásárlási hullám indul, mert a száz forintnál is olcsóbban megvehető izzószálas villanykörték helyett minimum 600-800 forintba kerülő kompakt égőket kell vásárolniuk az embereknek. Noha utóbbiak élettartama és fogyasztása sokkal alacsonyabb, egy lakás átállítása takarékos égőkre a tízezer forintot is meghaladhatja, ami sokaknak gondot okozhat.

A Független Hírügynökséget arról informálták, hogy a General Electric egyik fényforrás-gyárában elterjedt a hír: az izzótermelés csökkenése miatt bezárják az üzemet. A GE-nek 11 városban 13 üzeme van, és három helyen kutatás-fejlesztést is végeznek, összesen 15 ezer embert foglalkoztatnak. Fényforrás-gyáruk Budapesten, Kisvárdán, Nagykanizsán és Vácott van. A cég központjától írásban válaszoltak a Független Hírügynökség kérdéseire:
azt írták, hogy nem terveznek gyárbezárást és kivonulást sem Magyarországról.

Azt azonban a GE-nél sem tudják, hogyan reagálnak a fogyasztók a hagyományos izzók forgalomból kivonására. Abban biztosak, hogy nő majd az igény az energiatakarékos termékek iránt, ezért még idén ősszel több új termékkel jelennek meg Európában és Magyarországon is. Az amerikai központú cég a tengerentúli tőzsdei szabályokra hivatkozva semmilyen adatot nem közölt sem a termelés mennyiségéről, sem az értékéről, és arról sem, várhatóan hogyan alakítja át a gyártás összetételét, volumenét a változás.

A GE-ben minden lehetőséget megvizsgálnak - válaszolták arra a kérdésre, hogy esetleg kérnek-e kormányzati segítséget, például munkahely-megtartásra. A gazdasági minisztérium egyik illetékese a Független Hírügynökségnek érzékeltette, hogy számítanak ilyen segítségkérésre.

A Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium (KVVM) a napokban akciót indított az energiatakarékos égők terjesztésére. A minisztériumból 20 ezer háztartásba juttatnak el égőket (két darabot) rászoruló, 65 év felettieknek, akiknek az átlagos havi áramszámlája nem haladja meg az ötezer forintot.

Az energiatakarékos izzók körülbelül 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományosak, így a tárca számításai szerint a magasabb ár 46 nap alatt megtérül. A 40 ezer darab magyar gyártmányú izzóhoz egyébként a minisztérium a bolti ár feléért jutott hozzá. Az izzók cseréjével csaknem 4 millió kilogrammal csökken az érintett háztartások széndioxid-kibocsátása.

Ha valaki a hagyományos, 100 wattos égőjét energiatakarékos 20 wattosra cseréli, akkor az áram jelenlegi árával és napi 7 órás üzemidővel számolva több mint 16 ezer forintot takaríthat meg évente a KVVM szerint. Az akcióban részt vevő 20 ezer háztartás az izzók hatéves élettartama alatt csaknem 2 milliárd forintot spórol meg a minisztérium számításai szerint.

Egyes becslések szerint Magyarország évente 40 milliárd forintot költ világításra, ebből akár 30 milliárd is megtakarítható a hagyományos izzók cseréjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!