Emberrablás Szíriában – Külügyminisztérium: nem hozható nyilvánosságra az összes intézkedés

  Budapest, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – A sikeres embermentés érdekében az illetékes magyar szerveknek nem áll módjukban az összes megtett intézkedést nyilvánosságra hozni – közölte Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője a Szíriában elrabolt magyar állampolgárok ügyében csütörtökön az MTI-vel.

A külügyi tárca, a damaszkuszi magyar nagykövetség és a konzuli szolgálat a Szíriában elrabolt magyar állampolgárok ügyében intenzíven dolgozik, minden feladatot folyamatosan ellát – olvasható a közleményben.
Úgy fogalmaznak: “Az illetékes magyar szerveknek – a sikeres embermentés érdekében – nem áll módjában az összes megtett intézkedést nyilvánosságra hozni. Bízunk abban, hogy a sajtó, honfitársaink testi épsége és biztonsága érdekében, felelősen gondolkodik és partnere a magyar szerveknek az ügyben.”
Szíriában szombatra virradó éjszaka két magyar állampolgárságú férfit hurcoltak el ismeretlen fegyveresek. Vasárnap Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt közölte, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) “konkrét értesülése is van arról, hogy a túszok életben vannak”, és a rendelkezésekre álló információk alapján azt lehetett feltételezni, hogy a magyarok életét abban a pillanatban nem fenyegette közvetlen veszély. A Külügyminisztériumban az ügy miatt hétfőn válságstáb ült össze.
Szijjártó Péter szerdán azt mondta: várhatóan csütörtök hajnalban érkeznek Szíriába a TEK munkatársai, hogy a szír hatóságokkal együttműködve épségben ki tudják szabadítani az elrabolt két magyar állampolgárt, és biztosítsák hazatérésüket. Tájékoztatott arról is, hogy a tervek szerint csütörtökön Magyarország damaszkuszi nagykövete – a térség kormányzójával együtt – abba a régióba utazik, ahol elrabolták a két magyar férfit.