Emberkísérletek miatt nyomoznak Pécsett

Rendőrök vizsgálják, történt-e a közelmúltban tiltott emberkísérlet Pécsett, egy őssejt-termelést fokozó készítmény tesztelésekor. Egyelőre nem találtak erre bizonyítékot.

A közelmúltban az interneten jelentek meg olyan hirdetések, amelyben valaki egy gyógyszer-kísérlethez keresett embereket. A baranyai ügyészség ezért két hete nyomozást rendelt el, ezzel pedig a megyei főkapitányságot bízták meg.

A nyomozók most azt vizsgálják, hogy történt-e bűncselekmény, azaz megszegték-e az emberen végezhető kutatás szabályait – mondta el a Független Hírügynökségnek Takátsy Zoltán, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: akkor van szó bűncselekményről, ha a kísérlethez nincs meg az egészségügyi törvény szerint szükséges engedély, vagy annak szabályait megszegik. Ha ez bebizonyosodik, a tettes akár 5 évet is kaphat.

Takátsy Zoltán elmondta azt is, hogy az érintett készítmény tesztelése közben állatkísérletekről már tudnak, de arról egyelőre nem, hogy emberen is szabálytalanul végeztek volna kísérleteket.