Emberi tragédiák, bűncselekmények sora

A lakástüzek többször okoztak tragédiákat
A lakástüzek többször okoztak tragédiákat
Aggtelek, Hernádszentandrás, Kazincbarcika, Miskolc, Ózd, Sajószentpéter, Sárospatak – Többé-kevésbé békésen indult a 2014-es esztendő, de aztán egyre „keményebbé” vált.

A most véget érő esztendőben emberi tragédiákról, bűncselekmények sokaságáról számolt be portálunk. Szinte minden napra jutott valami, ezért csak a „legérdekesebb”, legnagyobb port felvert ügyekből szemezgettünk, a teljesség igénye nélkül.

Betörők jártak nála

Január 7-én írtunk egy 36 éves nőről, akiért összeverekedett jelenlegi és volt élettársa. A helyzetet végül a nő „oldotta meg”, késsel hátba szúrta volt élettársát. A férfi elmenekült a lakásból, és maga értesítette a rendőrséget és a mentőket. A nő a Tetemvárra menekült, ahol a rendőrök elfogták, ellene életveszélyt okozó testi sértés megalapozott gyanújával indítottak eljárást.

Két nappal később arról számoltunk be, hogy az év első napján betörők jártak egy 75 éves asszonynál, akitől nemcsak fiatal korában kosárlabda Európa-bajnokságon szerzett ezüstérmét és más trófeáit, de elektromos hajtású kerekesszékét is elvitték. A hölgy számára később egy vállalkozó hozott egy motoros kerekesszéket, de sajnos sokáig nem használhatta, december elején elhunyt.

Két nappal később két bírósági tárgyalásról számoltunk be: megírtuk, hogy a Debreceni Ítélőtábla helyben hagyta egy ózdi férfi 15 éves fegyházbüntetését, amit azért kapott, mert 2007-ben minden ok nélkül megkéselte testvére várandós élettársát. Legalább 13 alkalommal vágta bele a kést a nőbe. Ugyanezen a napon számoltunk be róla, hogy négy év tíz hónap fogházra ítélt a Miskolci Törvényszék egy nőt, aki alkohol és gyógyszerek hatása alatt három évvel korábban rátámadt akkor 76 éves édesanyjára Kazincbarcikán. Többször megütötte sodrófával, és összesen három késsel szurkálta a fejét – legkevesebb 19 szúrás érte az asszony fejét. Ennek ellenére a bíróságon az idős nő megbocsátott lányának.

A „véletlen” is gyakran gyilkolt. Január 14-én írtuk meg annak a miskolci férfinak a tragikus történetét, aki benn­égett szoba-konyhás családi házban Miskolcon, a Lónyay Menyhért utcán. A mozgásában korlátozott férfi nem tudott kimenekülni a lángok közül. A tűzoltók kihozták, de a mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Két héttel később egy 56 éves nő vált a tűz áldozatává Miskolcon, az Orgona utcában. A tűzszakértő szerint a tragikus kimenetelű tüzet ágyban dohányzás vagy kályhából kipattanó szikra okozta, de ezt cáfolta a férfi élettársa, aki szerint soha nem dohányoztak az ágyban. A férfi munkatársunknak elmesélte, hogy amikor látta lángolni a házat, odarohant, de egyedül nem tudta lefeszíteni az ablakról a rácsot – élettársát szinte a szeme láttára emésztették el a lángok. A hónap közepén írtunk egy sárospataki férfiról is, aki hét és fél év börtönt kapott, miután gumitömlővel másfél évvel korábban gázt vezetett a szomszédjában lakó idős házaspár pincéjébe. Csak azért nem halt meg senki sem, mert az asszonynak feltűnt az erős gázszag és a gázcsonkból áramló gáz hangja. Hírt adtunk egy 12 éves gyerekről is, aki szintén gyerekkorú társával együtt több rablást is végrehajtott Miskolcon. Más gyerekeket fenyegetett meg, és mobiltelefont, kerékpárt zsákmányolt. Ami különlegessé teszi az ügyet, hogy a gyerekkorú rabló előzetes letartóztatásba került.

Ennél nagyobb port vert fel az a hernádszentandrási eset, amikor egy 76 éves férfi a tűzpiszkálóval agyonvert egy nőt, aki két késsel felfegyverkezve otthonában próbálta kirabolni. A férfi jogos önvédelmi helyzetben volt, az asszony halála ügyében indított vizsgálatot a rendőrség már készült bűncselekmény hiányában megszüntetni, amikor az idős ember önkezével véget vetett az életének.

Mumifikálódott a holttest

Január végére „beesett” még egy felkavaró történet: kiderült, hogy egy aggteleki testvérpár két hónapja élt együtt édesanyjuk mumifikálódott holttestével. A 84 éves asszony fia azt nyilatkozta lapunk munkatársának, hogy édesanyja korábban sokat volt fenn éjjel, ezért főleg nappal aludt, ők pedig nem akarták zavarni – így nem is vették észre, hogy már hónapok óta nem él.

ÉM-SZP


Nagy lábon élt a méregárus, lebukott

Bár legális jövedelemmel alig rendelkezett, a környezetéhez képest fényűző módon élt az a 37 éves sajószentpéteri férfi, aki speeddel, „herbafűvel” és pentakristállyal látta el bódulni vágyó ismerőseit. A rendőrség gyanúja szerint a terjesztésben neki segédkező két közeli „munkatársát” is részben drogokkal és esetenként élelmiszerrel – kenyérrel, hússal, tojással, illetve tésztával – „fizette ki”.

A környezete által agresszív, befolyásos embernek tartott sajószentpéteri narkóneppert a rendőrség a közelmúltban azonosította és elfogta, a bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatásba helyezését.

A kábítószer-terjesztőre a megyei rendőr-főkapitányság felderítő osztályának nyomozói a közterületi támogató alosztály munkatársainak – közkeletű nevükön: kommandósok – segítségével otthonában, a reggeli órákban csaptak le. A férfi ellen kábítószer-kereskedelem, valamint új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával indult büntetőeljárás.