Emberek nevelik a macskabagoly-fiókákat Fenékpusztán

A biztos pusztulástól mentettek meg három macskabagoly-fiókát a fenékpusztai madárgyűrűző állomás munkatársai. A védett madarak akkor kerültek bajba, amikor kivágták alóluk az odújukat rejtő fát egy zalai erdőben. Egy természetvédő vette észre, hogy a favágók nem várták meg a költési időszak végét, és a kis baglyok kiestek az odúból.

A fiókák csak a madárgyűrűző állomás munkatársának hagyják, hogy kézbe vegye őket. Paprika Anikót az anyjuknak tekintik, mert őt látták meg életükben először. Mindenki mást valószínűleg megsebesítenének csőrükkel vagy karmaikkal. A kis macskabaglyok néhány napos korukban kerültek Fenékpusztára. Akkor még hófehérek és gyufásdoboz nagyságúak voltak.

Mikor megérkeztek, teljesen át voltak fagyva. Lámpával melegítettük őket, és minden órában kaptak enni – mondta el a Független Hírügynökségnek Paprika Anikó. Most már elég őket naponta kétszer etetni. A fiókák öten voltak, de kettő elpusztult közülük, a többiek viszont egészségesek. Két hónapig még biztosan a madárgyűrűző állomás munkatársainak gondoskodására szorulnak, aztán szabadon engedik őket.

Magyarországon a legfrissebb felmérések szerint körülbelül 5 ezer macskabagoly él. A madarak védettek, egy-egy példány eszmei értéke 50 ezer forint.