Emberek gaztettei az állatokkal

Állatkínzásért pénzbírság, két évig terjedő szabadságvesztés, de kényszermunka is járhat. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tavaly összesen 41 esetben jelentettek a rendőrség felé állatkínzással kapcsolatos bűncselekményt. 

Megyénkben ez a tiszadobi már a második eset rövid időn belül, amelynek háziállatok a szenvedő alanyai, s azon túl, hogy a hatóságnak is fájó feladatokat ad, jogosan borzolja a jóérzésű emberek idegeit. A múltkor a bashalmi kutyamérgezésnél – itt a szabályszerű mintavétel és annak az intézet általi vizsgálata volt az állategészségügy feladata – a hivatalos analízis szerint valamilyen csávázószert kevertek a csalétekbe, amitől több eb, s macska is elpusztult – utal a sajnálatos esetekre Dr. Hajdú Bertalan megyei főállatorvos.

A 31 eljárás megoszlása a rendõrõrsök között
Nyíregyháza: 19
Mátészalka: 4
Nyírbátor: 3
Tiszavasvári: 1
Fehérgyarmat: 2
Vásárosnamény: 2

Mindannyian tudjuk, hogy nem normális dolog megmérgezni az állatokat. Még a saját portánkon sem tehetünk meg effélét az odatévedt kóbor állatokkal. Ami az eltávolításuk érdekében törvényes: bejelenteni az illetékes hatóságnak, faluhelyen a jegyzőnek. Ez a tiszadobi eset zűrzavarosabb, itt a nem megfelelő gondozás, sőt az állatkínzás ténye is megállhat. A hatósági állatorvos kollégánk szerdán a helyszínen járt és miután a helyzetre nincs „kotta”, a tetemek elszállítására, a terület fertőtlenítésére és az élve maradt állatok további sorsát illetően valamilyen józan megoldást igyekeznek kitalálni a helyiekkel.

Állatkínzás

Az állatkínzás vétsége két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával, vagy pénzbüntetéssel büntetendő. Megyénkben letöltendő börtönbüntetést állatkínzásért még nem szabtak ki, jellemző a pénzbüntetés. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt évben összesen 41 esetben jelentettek a rendőrség felé állatkínzással kapcsolatos bűncselekményt, melyből 31 esetben eljárás is indult. A többi esetben vagy nem történt bűncselekmény, vagy más bűncselekmény valósult meg.

A nyomozások 60 százaléka eredményes volt, tehát vádemelési javaslattal lett befejezve. Azoknak az eseteknek, ahol ismeretlen volt az elkövető közel 50 százalékát sikerült felderíteni, azaz 22 esetben ismeretlen tettes ellen lett indítva az eljárás, ennek közel felét sikerült megtalálni és ellene vádat emelni– tudtuk meg Bukovenczki Zoltán r. századostól.

– Galambos Béla –