Embercsempészet Magyarországon keresztül

Kilenc embert vett őrizetbe a szerb rendőrség egy nemzetközi bűnszervezet elleni akciósorozatban – közölték kedden a szerb hatóságok.

Bejelentésük szerint az alvilági szervezet főleg embercsempészéssel foglalkozott, és többségében koszovói albánokat vitt az Európai Unió területére, és első állomásként Magyarországra.


A belgrádi belügyminisztérium közleménye szerint a hálózat, amely 2007 óta működött, havonta vitt emberszállítmányokat, adott esetben több tucatnyi illegális menekültet először Koszovóból Szerbiába, majd onnan Magyarországra. A belügyminisztérium közlése szerint a Tiszán, hajókon vitték az embercsempészek a menekülőket.

Ivica Dacsics belügyminiszter azt mondta a Tanjug szerb hírügynökségnek, hogy a szervezet kilenc tagját az észak-szerbiai Szabadkán fogták el a rendőrök, miután tetten érték őket, amikor négy illegális menekültet akartak Magyarországra vinni. A miniszter szerint a hálózatot albánok, magyarok és szerbek irányították.

Tavaly októberben egy 15-18 fősre becsült illegális menekült-csoport próbált meg bejutni az EU területére, de csónakjuk elsüllyedt a Tiszán, a szerb-magyar határszakasznál. A koszovóiak tragédiája akkor derült ki, amikor egy apa a rendőröktől kért segítséget október 14-én éjszaka, hogy két kihűlt gyerekét orvoshoz vihesse. Kihallgatásakor mondta el, hogy többedmagával, embercsempészek segítségével akartak átszökni a határon, de társai a folyóba vesztek. A tragédiát csak ez a férfi és két gyerek élte túl. Tavaly decemberben hét embert vettek őrizetbe Koszóvóban ezzel az üggyel kapcsolatban.
– Független Hírügynökség –