„Ember és természet közös alkotása”

Akt.:
A Gombos-hegyi pincesoron (illusztráció)
A Gombos-hegyi pincesoron (illusztráció) - © Fotó: BG
Hercegkút – Idén ünnepeljük a 15 éves évfordulóját annak, hogy az UNESCO felterjesztette a tokaji borvidéket a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában.

Ennek alkalmából a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács és Hercegkút önkormányzata szakmai napot tart 2017. augusztus 25-én Hercegkúton, a Gombos-hegyi pincesornál.

A tokaji borvidék immár 15 éve része annak a nagy nemzetközi családnak, amely a közös felelősségvállalást tűzte ki zászlajára a kiemelkedő egyetemes értékek védelmében. Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék kultúrtáj a világon egyedülálló, legalább ezeréves szőlészeti-borászati hagyományt testesít meg, amely változatlan formában maradt fenn. A terület évszázadokon át megőrizte egységét, gondolva itt akár az egyedülálló, gazdag földtörténeti örökségére, a kőzetek és talajok sokféleségére, sajátos földrajzi fekvésére, kedvező mikroklímájára, a szőlőbirtokok, települések pincerendszereinek egyediségére. Mindezek együtthatásának köszönhetőn vált világhírűvé a tokaji bor, a tokaji aszú, és kap egyre nagyobb teret a furmint.

A kultúrtáj az „ember és a természet közös alkotása”. Évszázados kapcsolat ez, amely az emberi tevékenység és a föld jellegzetes viszonyát jelenti, amely a mai napig is fennmaradt. A világörökségi rang egy elismerés az ember és a természet közös munkájának, amely megtalálható a borvidék világszerte számontartott sajátosságaiban.

A jubileum kiváló alkalmat teremt arra, ismét végiggondoljuk, mit is jelent a tokaji borvidéknek, sőt Magyarország helyszíneinek a cím, mit jelent a világörökség a mindennapokban a hétköznapi embernek, a helyben élőknek egyaránt.

– ÉM –


A hercegkúti tájház
Hercegkút - A hercegkúti Sváb Tájházat 2006 júniusában súlyos természeti katasztrófa sújtotta. Villámcsapás következtében lángra kapott a nádfödém és teljesen kiégett. A 2007. május végén befejeződött építészeti rekonstrukciót követően a tájház folyamatosan látogatható. ÉM-BG...