Ember és környezet – harmóniában

355 nyíradonyi alsó tagozatos kisdiák ismerkedhetett meg játékos formában egy újfajta környezeti gondolkodásmóddal.

A szelektív hulladékgyűjtésre még nincs mód a nyíradonyi iskolában (a városban viszont már igen), de az arra való felkészülést segítette nemrégiben az Öko-Pannon Kht., Nyíradony Város Önkormányzata és a Nyír-Flop Kft. közös szervezésében lezajlott első szelektív hulladékgyűjtési „road-show”.

Játékos formában

Október 14-én 355 alsó tagozatos kisdiák ismerkedhetett meg játékos formában egy újfajta környezeti gondolkodásmóddal. A szervezők felvállalták: népszerűsítik a kisgyermekek körében azt, hogy az ember és környezete harmóniában élhet, egyensúlyban lehet. Az ő generációjuk mindezt meg is tudja majd valósítani.

Megtudhatták a gyerekek, hogy városukban is évről évre nő a hulladékok mennyisége. A megoldást az jelentené, ha nem végterméknek, hanem új alapanyagnak tekintenék, és ezért szelektíven gyűjtenék azokat. A rendezvényen játékos formában, látványos oktatócsomagok segítségével ismerték meg a tanulók ezt a folyamatot. Az első állomáson kötetlen beszélgetés során megtudhatták, hogyan kell szétválogatni a különböző típusú hulladékokat. A második állomáson az elméleti ismereteket a gyakorlatban alkalmazhatták.

Minden gyerek kapott egy-egy – valamilyen hulladékot ábrázoló – applikációs képet, amelyet a megfelelő konténerben kellett elhelyezni. Ezzel a játékos feladattal gyakorolhatták a szétválogatást és a megfelelő színű gyűjtőedénybe való elhelyezést. A kisdiákok megértették: a szelektív hulladékgyűjtés segítségével az anyagok újrahasznosíthatók, megvédhetjük vele környezetünket a káros hatásoktól, nem alakulnak ki szeméthegyek.

„Kuka Manó”

A tanulók nemcsak új ismeretekkel, és új gondolkodásmóddal gazdagodtak, hanem ajándékokkal is – tudtuk meg Urbánkóné Csernyák Anikó tanítónőtől. A „Kuka Manó, Öko Panna és Öko Palkó kalandjai” című kis könyvecskék segítenek felidézni később a tanultakat, nem csak az iskolában, hanem otthon is.

T.V.