Friss hírek

2007.10.01. 16:05

Költségvetés 2008 - 17 milliárddal több juthat a környezetvédelmi minisztériumnak

<p>A tervek szerint jövőre 17 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2007-hez képest. Nemcsak a tárca saját büdzséje nagyobb a 2008-as költségvetés tervezetében, hanem az uniós integrációra szánt keret is. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter hétfőn a parlamentben azt ígérte: jövőre milliárdokat költenek a nemzeti parkok fejlesztésére, és bővítik a természetvédelmi őrszolgálatok létszámát is.</p>

Az MDF-es Pettkó András interpellációt intézett hétfőn a parlamentben a környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez. Az ellenzéki képviselő egyebek mellett azt mondta, hogy szerinte a természetvédelem területén a liberálisoknak nincsenek elképzeléseik, és emiatt gyengülhet a zöldtárca pozíciója. Nem tudni, mi lesz például a nemzeti parkok reformjával, rendezni kellene a természetvédelmi őrszolgálatok helyzetét valamint a NATURA 2000 programot, amelyek támogatását Pettkó András szerint szándékosan visszaszorítja a kormány.

Fodor Gábor válaszában azt mondta, hogy jövőre nyitottabbá akarják tenni a nemzeti parkokat, majdnem 10 milliárd forintot fordítanak azok ökoturisztikai fejlesztésére, emellett 36 milliárd forintot természetvédelmi fejlesztésékre költenek. Az őrszolgálatoknál leépítés helyett elkezdték már a létszámbővítést, és a tervek szerint hamarosan visszaállítják a létszámot a leépítések előtti szintre - ígérte a miniszter.

Pettkó András nem fogadta el Fodor Gábor válaszát, az Országgyűlés viszont megszavazta.

A környezetvédelmi tárca adatai szerint idén 77, 2 milliárd forintból gazdálkodik a minisztérium, ebből 48,9 milliárd forint a tárca saját költségvetése, és 28, 3 milliárdot tettek ki az EU-integrációra szánt költségvetési források. A 2008-as költségvetés tervezete szerint jövőre 94, 6 milliárd forint jut a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnak, ebből 52, 6 milliárd lesz a saját forrás, és 42 milliárd pedig az uniós. A Pénzügyminisztérium eredetileg kevesebbet, 45, 8 milliárdot javasolt jövőre a környezetvédelmi tárcának saját forrásként, de Fodor Gábor ennél 7 milliárddal többet harcolt ki.

A 42 milliárd forint a Nemzeti Fejlesztési Tervből, a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Programból, a Kohéziós Alapból valamint a Környezet és Energia Operatív Programból folyik be a tervek szerint. 2008-tól egyébként az EU-integrációs források már nem a szaktárcák költségvetésében, hanem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél szerepelnek a költségvetésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!