Elõzetesben a tömeggyilkosságra készülõ egyetemista

Harminc napra elõzetes letartóztatásba helyezte a bíróság szombaton azt az egyetemistát, aki a gyanú szerint tömegmészárlásra készült – értesült a Független Hírügynökség. A fiatalt csütörtökön fogták el a rendõrök, az elmeszakértõ véleménye szerint már csak napok kérdése volt, hogy a fiatal megvalósítsa tervét. A döntés nem jogerõs.

Mint arról a Független Hírügynökség már beszámolt, az Eötvös Loránd Egyetem 22 éves hallgatója körülbelül másfél éve készült már a tömeggyilkosságra. A fiatal saját egyetemén, vagy egy bevásárlóközpontban akart lecsapni áldozataira, ehhez fegyvere is volt, amelyet engedéllyel tartott.
A rendõrök csütörtökön kapták a fülest, hogy a fiatalember saját internetes oldalán, illetve több, külföldi iskolai merényletekkel kapcsolatos fórumon is utalt a közelgõ mészárlásra. Internetes naplójából az is kiderült, miután véghezvitte tervét, magával is végezni akart. A rendõröknek arról is beszámolt, hogy a betegesen vonzódik az iskolai merényletekhez, ezért kezdett el sportlövészetre járni, és ezért váltotta ki az ehhez szükséges engedélyeket. A diák már többször magával vitte fegyverét az egyetemre, elmondása szerint õ maga sem érti, miért nem gyilkolt. A fiatalember vallomásában elmondta: azért akart 22 embert megölni, mert minden élet egy szörnyû évét jelenti.

Az egyetemista a vallomása egy részét már visszavonta. Ezt Somfainé Vajda Ágnes, az fiatalember ügyvédje korábban már megerõsítette, de ennél többet nem árult el. Babkó Norbert, a diák másik védõügyvédje a Független Hírügynökségnek elmondta: védencét szombaton, kora délután helyezte elõzetes letartóztatásba a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az indoklás szerint ugyanis fennáll a szökés, az elrejtõzés, illetve az eljárás meghiúsításának és a tanúk befolyásolásának veszélye. A végzés nem jogerõs, a döntés ellen a gyanúsított és védõje fellebbezést jelentettek be.