Magyarország

2011.11.02. 16:55

Időjárás-jelentés

Budapest, 2011. november 2., szerda (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest, 2011. november 2., szerda (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 

Az időjárási helyzet Európában

Európa nyugati és északi részén ciklonok és frontjaik okoznak változékony, csapadékos időjárást. Az érintett területeken többnyire erősen felhős vagy borult az ég, többfelé fordul elő eső, záporeső. A kontinens középső és déli része felett továbbra is anticiklon helyezkedik el, többnyire száraz időjárást okozva. Az éjjeli órákban a magasnyomás területén többfelé képződik pára, illetve köd, mely napközben több helyen csak lassan oszlik fel. Az anticiklon keleti peremén észak felől hideg, váltakozó nedvességtartalmú levegő áramlik észak felől a Kelet-európai-síkság fölé, így ott is többfelé fordul elő csapadék: az Urál előterében havazik, máshol eső, záporeső esik. A hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, de a Pireneusi- és Appennini-félsziget déli részén 20 fok feletti értékeket is mérnek. A Skandináv-félszigeten, a fent említett ciklonrendszer előoldalán még 10 foknál melegebb is előfordul, sőt Norvégia nyugati partja mentén 15, 17 fokról érkezett jelentés.

Kelet-Európában, az anticiklon előoldali áramlásában a nappali hőmérséklet csupán 3, 8 fok között alakul, a havazást okozó légörvény területén fagypont körül marad.

Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását a leszálló légmozgások határozzák meg, többnyire derült lesz az ég, de néhol tartósan borult, párás marad az idő.

 

Várható időjárás az ország területére csütörtök estig

Hazánk nagy részén derült lesz az ég sok napsütéssel, de északon, északkeleten csak lassan oszlik fel az éjszaka képződött köd. A Nyugat-Dunántúlon tartósan borult, foltokban ködös idő lesz. Számottevő csapadék nem várható, de a ködös területeken ködszitálás előfordulhat. A délkeleti szél többnyire mérsékelt marad, a Kisalföldön többször megélénkül, időnként meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -4, +4 fok között alakul, de a borult területeken ennél pár fokkal melegebb lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 12, 17 fok között, a tartósan borult, párás helyeken 7, 8 fok körül valószínű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!