Elvitték a romániai rekord lottónyereményt

Nettó nyolcmillió euróval lett gazdagabb az a román lottozó, aki a vasárnap esti sorsoláson megnyerte minden idők legnagyobb romániai lottónyereményét. Az állítólagos nyertes máris bemutatkozott egy tévécsatornán.

Véget ért a Románia lakosságát tizenöt hete izgalomban tartó lottóláz, miután több mint három és fél hónap elteltével újra telitalálat volt a hatoslottón. A vasárnap esti sorsolást követően a romániai lottótársaság bejelentette: volt, aki eltalálta a 46, 35, 42, 1, 2, 34 számkombinációt, és megnyerte a több mint százéves múltra visszatekintő romániai lottózás történetének legnagyobb összegű nyereményét. Az ihletett szerencsejátékos 10,5 millió euró boldog tulajdonosának mondhatja magát, ebből azonban valójában csak nyolcmillió euró üti a markát, mivel 25 százalékos nyereségadót kell befizetnie a román államnak.

Miközben a lottótársaság csak annyit közölt, hogy a nyertes szelvényt a dél-romániai Calarasi (Kölörás) városában adták fel, a bukaresti OTV kereskedelmi csatorna műsorába vasárnap este Claudiu Munteanu néven betelefonáló férfi azt állította: ő ütötte meg a főnyereményt. Az állítólagos nyertes közölte, az összeg egy részét árva gyerekek megsegítésére fordítja.

Románia korábbi legnagyobb összegű lottófőnyereményét 2005 szilveszterén nyerte meg egy ismeretlen, akinek 4,8 millió eurót fizettek ki. A harmadik legnagyobb, négymillió eurós nyeremény tavaly született, és egy csíkszeredai nyugdíjas nevéhez fűződik, kilétét azonban ugyancsak homály fedi.

A romániai lottótársaságnak tavaly 36 millió eurós nettó bevétele volt, az elmúlt időszakban pedig hetente öt-hat millió euró értékben adott el szelvényt. A rekordnyeremény hatására a környező országokból, így Magyarországról is sokan kipróbálták szerencséjüket a határ menti települések lottózóiban.Sporthírek