„Elviszem a búzámat…”

Magyarok kenyere - Búza Miskolcról
Magyarok kenyere - Búza Miskolcról - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Miskolc búzája is „elvegyül” az augusztus 20-ra készített Magyarok Kenyerében.

Hogy is mondja a dal? „Befogom a hat ökröm a járomba, elviszem a búzámat a malomba…” Ha nem is hat ökör segítségével, de Miskolc búzáját (három zsákban, körülbelül 150 kilogrammot) is elvitték pénteken abba a malomba, ahol majd megőrlik azt a lisztet, amiből a Magyarok Kenyerét sütik augusztus 20-ra.

A kezdeményezés 2011-ben indult Pécsről azzal a céllal, hogy valamennyi magyarországi megyéből, az ország megyei jogú városaiból, kisebb településeiről, valamint a környező országok magyarlakta területeiről felajánlott több 10 tonna búzát összegyűjtve, augusztus 20-án Pécsett elkészüljön az a jelképes kenyér, melyet a város polgármestere és Böjte Csaba ferences szerzetes szel fel. A Magyarok Kenyere program fő célja: a rászoruló, határon túli magyar gyermekek támogatása.

Az összetartozást jelenti

Erről is beszélt Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere tegnap délben a Városháza „régi” bejáratánál.

– Magyarként élni felemelő érzés és csodálatos a kezdeményezés, amelyhez Miskolc immár második alkalommal csatlakozott – jelentette ki a városvezető. – Az, hogy ez a búza Miskolcról, míg a többi az ország és a Kárpát-medence más részeiről majd kenyérré lesz, az összefogást, az összetartozást jelenti.

Ezután Miskolc város búzáját a történelmi egyházak képviselői, Palánki Ferenc római katolikus püspök, Csomós József református püspök, Sándor Frigyes evangélikus esperes és Kaulics László görögkatolikus püspöki helynök megáldották és megszentelték, majd a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes tagjai a három darab zsákot a „leviszem a búzámat a malomba” dallamára autóba pakolták, hogy a kocsi a szigetvári malom felé vegye az irányt.

ÉM-JLI


Búza a Csorba telepről

Miskolc három zsák búzáját a Miskolci Agrokultúra Kft. ajánlotta fel, és hozta a pénteki eseményre. (Majd szállította tovább.) Mint azt megtudtuk: a búzát évek óta a miskolci Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Földmérési Szakképző Iskola termeszti a Csorba telepen. A megtermett gabonát az iskola egyébként értékesíteni szokta.