Elveszettnek hitt Gulácsy, Tihanyi és Czóbel remekművek a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Egy a közelmúltben előkerült teljesen ismeretlen Gulácsy Lajos festmény, egy eltűntnek hitt Tihanyi Lajos önarckép és egy szintén ismeretlen Czóbel Béla csendélet is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria és Aukciósház őszi árverésén. A modern magyar festészet remekművei mellett további 171 alkotást árvereznek el október 19-én a Budapest Kongresszusi Központban – mondta el pénteken sajtótájékoztatón Virág Judit galériatulajdonos.

A Gulácsy életmű egyik hiányzó láncszeme a most felbukkant festmény, a Nő kék kancsóval című alkotás. Az 1909-ben keletkezett képre 40 milliós kikiáltási árról lehet majd licitálni.

Tihanyi Lajos 1920-ban Berlinben festett önarcképe a másik olyan alkotás, amire még a legidősebb művészettörténészek is csak egy fekete-fehér reprodukció alapján emlékezhetnek. Ennek a képnek 70 éve ismert volt létezése, de senki nem látta azóta. A portré kikiáltási ára 22 millió forint.

A harmadik remekmű egy csendélet Czóbel Bélától. Erről a képről tudott ugyan a szakma, de eddig senki nem láthatta. Az 1908-ban készült Czóbel-alkotásra 24 millióról lehet licitálni.

Az érdeklődők mindhárom festmény-ritkaságot megtekinthetik a Virág Judit Galéria és Aukciósházban október 7-től.

A Budapest Kongresszusi Központben október 19-én délután öt órakor kezdődő aukcióján 174 alkotást árvereznek el. A műalkotások összkikiáltási ára 414 millió forint.Sporthírek