Friss hírek

2007.12.16. 05:59

750 milliós rekord kikiáltási ár Virág Judit téli aukcióján

<p>750 millió forintról - a hazai árverések történetében az eddigi legmagasabb összkikiáltási árról indul vasárnap a Virág Judit Galéria és Aukciósház téli árverése. A 247 tétel között, két Munkácsy-kép is kalapács alá kerül a Budapest Kongresszusi Központban - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Virág Judit galériatulajdonos.</p>


A téli aukció középpontjában a két Munkácsy-alkotás áll - mondta el érdeklődésünkre a galériatulajdonos. Nem véletlenül, ugyanis az elmúlt 10 év legnépszerűbb, és legkeresettebb mestere Munkácsy Mihály itthon és külföldön egyaránt. A Sotheby s Aukciósház 2003. júniusában több mint 150 millió forintos értéken ütötte le Munkácsy: A forrásnál című alkotását. Ez a kép egyben a legmagasabb áron valaha külföldön eladott Munkácsy-alkotásnak számít.

A Virág Judit Galéria téli aukcióján az 1887 nyarán festett "Az alvó nagypapa" című Munkácsy-festmény, 50 millió forintos kikiáltási árról indul. Munkácsy másik műve, a Teát öntő nő, 40 millió forintos kezdőárról indul. Ez az alkotás a festő legjobb korszakának sajátosságait hordozza, és a többi ismert remekművel azonos időben született - mondta Virág Judit.

A téli aukció kínálatában szerepel a 19. századi magyar festészet másik nagy klasszikusa is, id. Markó Károly A "Hylas elragadása" című művét Markó 1853-ban, pályafutása csúcsán festette. Igazi remekmű a festő 1859-ben festett Olasz táj pásztorral című alkotása is. Munkácsy és Markó mellett Paál László Erdő napsütésben című, nagyméretű olajvázlatára is licitálhatnak a gyűjtők.

A XX. század első évtizedének kiemelkedő darabja Rippl-Rónai József Anella virágot tart című alkotása. Az aukció anyagában megtalálható két korai Márffy Ödön-alkotás is: A szobában valamint a Téli tájkép házzal. Nagy érdeklődésre tarthat számot Vaszary János 1905-ös Bolero című munkája, és Gulácsy Lajos lírai alkotása, az 1911 körül készült Lány virágzó vadrózsabokorral.

Az aukción szerepelnek még mások mellett, Kádár Béla, Scheiber Hugó és Batthyány Gyula, Egry József, Berény Róbert, Szőnyi István illetve Bernáth Aurél, Aba-Novák Vilmos és Perlrott Csaba művek is.

A Virág Judit Galéria és Aukciósház téli árverését vasárnap este hat órától rendezik meg a Budapest Kongresszusi Központban.
Az árverés műtárgyai megtekinthetők a galéria honlapján, valamint a Falk Miksa utcai galériában, minden nap 10 és 18 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!