Elvérzés miatt halt meg egy ütlegesére ítélt 14 éves bangladesi lány

Elvérzés miatt halt meg az a 14 éves bangladesi kislány, akit egy állítólagos szerelmi ügy miatt kötéllel végrehajtott ütlegelésre ítéltek – közölte szerdán a BBC brit közszolgálati adó.

A lányt január végén verték meg nyilvánosan, és egy héttel később halt meg egy kórházban. Az eset hatalmas felháborodást okozott Bangladesben, főleg azután, hogy az első boncolás nem talált külső sérülésnyomokat a megvert lány testén.

A 14 évesen meghalt lány holttestét hétfőn exhumálták, és a bangladesi fővárosban vizsgálta meg három orvostani szakértő. Az orvosok több sérülést találtak a lány testén, és megállapították, hogy elvérzett – közölte a BBC-vel az államügyész-helyettes.

Egy bangladesi bíróság közben csütörtökre beidézte azokat az orvosokat, akik az első boncolást végezték a lány holttestén – írta a BCC. A rendőrség pedig gyilkosság gyanújával indított nyomozást az ügyben. Négy embert, köztük egy muzulmán hitszónokot már korábban letartóztattak, amiért részt vettek a lány megbüntetésében.

A 14 éves Hena Begum január utolsó hetében halt meg, egy héttel azután, hogy nyilvánosan nagyjából nyolcvan ütést mértek rá egy kötéllel. A büntetést azért kapta, mert egy falusi bíróság bűnösnek találta egy házas férfival folytatott szerelmi kapcsolat miatt. A lányt száz ütésre ítélték, de nagyjából nyolcvan után elájult.

A lány a vád szerint egyik unokatestvérével lépett kapcsolatra, akit a falusiak nemi erőszak miatt ítéltek ütésekre. A férfi elmenekült a büntetés elől, és a rendőrség közlése szerint szerdán tartóztatták le a főváros közelében. A férfi ellen várhatóan nemi erőszak miatt emelnek vádat, de elképzelhető az is, hogy gyilkossággal vádolják a lány halála miatt.
– Független HÍrügynökség –