Elvárt adó: jaj a könyvelőknek!

Pénz - Illusztráció
Pénz - Illusztráció
Jókora többletmunkát ad könyvelőjének egy cég, ha valóban veszteséges. Az elvárt nyereségadót sem befizető vállalkozásoknál ötven kérdésre kell válaszolni.

Több helyütt olyan adatokat is meg kell adni, amelyeket eddig senki sem nézett vagy gyűjtött.

A reklámkiadásokra, a piackutatási, tanácsadási költségekre, az ügynöki jutalék címén kifizetett összegekre, a megbízási díjakra, a külföldi utazásokra és a napidíjakra, a reprezentatív költségekre, az üzleti ajándékok értékére, az oktatási és képzési kiadásokra kérdez majd rá – egyebek mellett – az adóhatóság azoknál a cégeknél, amelyek bevételük két százalékánál kisebb nyereséget mutattak ki, és az elvárt adót sem fizetik be.

A tervezet szerint mintegy ötven kérdésre kell válaszolniuk a veszteségességüket bizonyítani szándékozó vállalkozásoknak – köztük számos olyan is akad, amely a normál adóbevallásban nem szerepel. Az adatok megadása így óriási pluszmunkát jelent majd a könyvelőknek, és lehetőséget teremt a vállalati szoftverek forgalmazóinak új termékek eladására, az adótanácsadóknak pedig új nyereségminimalizálási módszerek kidolgozására.