Elvárt adó: jaj a könyvelőknek! – Népszabadság

Jókora többletmunkát ad könyvelőjének egy cég, ha valóban veszteséges. Az elvárt nyereségadót sem befizető vállalkozásoknál ötven kérdésre kell válaszolni – írja a lap. Több helyütt olyan adatokat is meg kell adni, amelyeket eddig senki sem nézett vagy gyűjtött.

A reklámkiadásokra, a piackutatási, tanácsadási költségekre, az ügynöki jutalék címén kifizetett összegekre, a megbízási díjakra, a külföldi utazásokra és a napidíjakra, a reprezentatív költségekre, az üzleti ajándékok értékére, az oktatási és képzési kiadásokra kérdez majd rá – egyebek mellett – az adóhatóság azoknál a cégeknél, amelyek bevételük két százalékánál kisebb nyereséget mutattak ki, és az elvárt adót sem fizetik be.

A tervezet szerint mintegy ötven kérdésre kell válaszolniuk a veszteségességüket bizonyítani szándékozó vállalkozásoknak – köztük számos olyan is akad, amely a normál adóbevallásban nem szerepel. Az adatok megadása így óriási pluszmunkát jelent majd a könyvelőknek, és lehetőséget teremt a vállalati szoftverek forgalmazóinak új termékek eladására, az adótanácsadóknak pedig új nyereségminimalizálási módszerek kidolgozására.