Friss hírek

2009.04.20. 07:58

Vizsgálják az ausztrál erdőtüzekre figyelmeztető riasztási rendszert

<p>Törvényszéki vizsgálat kezdődött hétfőn Ausztráliában annak kiderítésére, hogy miért voltak ennyire pusztítóak az idei erdőtüzek. Februárban - elsősorban Victoria államban - olyan hatalmas és villámgyorsan terjedő tüzek pusztítottak, amilyenekre még nem volt példa Ausztrália történelmében. A tűzvészeknek 173 halálos áldozata volt és több mint kétezer ház égett porig.</p>

A vizsgálóbizottságot az ausztrál legfelső bíróság volt elnöke vezeti. Az előzetes megállapítások azt feltételezik, hogy a figyelmeztető rendszer nem működött kellőképpen.

A bizottság egyik tagja előzetesen elmondta: elsősorban azt fogják vizsgálni, hogy mennyire volt valóban figyelemfelkeltő az első napokban a riasztás. Ausztráliában a mostani nyár különösen forró és száraz volt, ami csak tetézte a bajt. Erdőtüzek rendszeresen vannak Ausztráliában és éppen ezért az emberek fel is vannak készülve rájuk.

"Idén azonban, úgy tűnik, nem volt elegendő a szokásos figyelmeztetés a tűzveszélyre - mondta Jack Rush, - mert az áldozatok közül sokan nem hagyták el házukat, vagy csak akkor, amikor már késő volt. Ezért fogjuk azt is vizsgálni, hogy eléggé figyelmeztetőek voltak-e a felhívások a tüzek első napjaiban."

A vizsgálóbizottság várhatóan augusztusra készíti el jelentését az ausztrál parlamentnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!