Elválna az Örkény Színház a Madáchtól

Támogatta hétfői ülésén a Főpolgármesteri Kabinet, hogy az Örkény és a Madách Színház szervezetileg szétváljon. A költségvetési kérdésekről augusztusban tárgyal újra a főváros vezetése – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója.

A budapesti Örkény Színház a 2004/2005-ös évad óta önálló társulattal és profillal működik, de a Madách Színház szervezetén belül, mint a Madách Kamara utódja. Az anyaszínház gazdasági és műszaki apparátusa a két teátrum egyidejű működtetését már nem tudja ellátni. Az Örkény igazgatója, Mácsai Pál a kabinet ülésén elmondta: a két színház szakmai profiljának alapvető különbözősége is a szervezeti különválást indokolja.

Az önállósuló színház a tervek szerint nonprofit kft. formában működne. Az önállóvá válás előkészítéséhez szakmai és üzleti terv készült a 2010-2013 közötti időszakra. A költségvetési kérdésekről augusztusban tárgyal újra a főváros vezetése. A nonprofit kft. megalapításáról a pénzügyi feltételek megteremtése után, az ősz folyamán dönthet a Fővárosi Közgyűlés – közölte Nyáry Krisztián.