Elvállalja az Operaház átvilágítását Harangozó Gyula

Elvállalta a Magyar Állami Operaház tényfeltáró bizottságának összeállítását és annak vezetését, de egyelőre nem veszi át annak vezetését Harangozó Gyula. Az átvilágítással megbízott szakember csütörtökön újságírók hangsúlyozta: azért nem lesz azonnal a bizottság vezetője, hogy Keveházi Gábor, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója ellen lefolytatandó vizsgálat körül ne lehessen bizalmatlanságot kelteni. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ellene felmerült kifogások miatt saját átvilágítását is kezdeményezte.

Harangozó Gyula elmondta, hogy augusztusi szóbeli felkérése után elkezdte a munkát, és gyanús szerződésekre bukkant. A Magyar Nemzeti Balettnél összesen tizenhét millió forint értékben talált ilyen szerzőséseket, ezek Keveházi Gábor balettigazgatóhoz köthetőek. Hozzátette: ezek miatt döntött úgy, hogy a vizsgálat idejére felmenti Kevehézi Gábort a munkavégzés alól.

A kormányzat eközben függetlenül az Operában zajló eseményektől úgy döntött, hogy a miniszteri biztosi feladatkört két részre bontja: az Operaház működtetésének operatív munkájára és egy tényfeltáró bizottság összeállítására és annak vezetésére, utóbbi vezetésére kérték fel Harangozó Gyulát. Feladata az Operaház gazdasági-pénzügyi, művészi és működési tevékenységének átvilágítása és a konklúziók megfogalmazása. Elvállalta ugyan a feladatot, de úgy gondolta, hogy a tényfeltáró bizottság elfogulatlanságának megkérdőjelezhetetlensége miatt egyelőre nem veszi át a bizottság vezetését. Harangozó Gyula elmondta azt is, hogy kérte saját maga átvilágítását is.

Harangozó Gyula kérdésre elmondta, hogy ugyan öt évre visszamenőleg enged vizsgálódást a törvény, de ő indokoltnak tartja, hogy hosszabb időre visszamenőleg is átnézzék az anyagokat. Nem felelősöket és hibákat keres, hanem az Operaház jövője szempontjából tartja fontosnak, hogy tisztán lássanak – tette hozzá.