Elvágyódnak a fiatalok

Noha erősen kötődnek a cívisvároshoz, a debreceni fiatalok mintegy 14 százaléka külföldön szeretne szerencsét próbálni – derül ki abból a kutatásból, amelyet a Debreceni Egyetem Szociológia Tanszékén végeztek a helyi ifjúságról.

A megkérdezett 15-29 éves fiatalok fele nem tartja a várost biztonságosnak, közülük minden harmadikat ért már támadás (például lopás vagy más atrocitás) – ismertette a tanulságokat Csoba Judit, a tanszék vezetője.

Határozott jövőkép nélkül

Nagy a bizonytalanság, ami a fiatalok jövőképét illeti, különösen a munkavállalás tekintetében. Debrecen iskolaváros, de nem tud minden fiatalnak otthont adni – mondta el Csoba Judit, a Debreceni Egyetem Szociológia Tanszékének vezetője az intézményben végzett kutatás kapcsán azon a keddi sajtótájékoztatón, amelyet a Regionális Ifjúságkutatás konferencia apropóján tartottak.

A debreceni szakmai találkozón, amelyet kétévente rendeznek meg, három régióból mintegy százan vettek részt – tudtuk meg Katona Máriától, az Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Iroda vezetőjétől.

Nincs tudatos állampolgárrá nevelés, formálás, csak nagyon kevés fiatal képes saját álláspontot kialakítani – fűzte hozzá Csoba Judit az előbbiekhez. Mint Bauer Béla szociológus kiegészítette, a magyar fiataloknak csupán 1 százaléka aktív a közéletben, szemben az európai 15-20 százalékos aránnyal. A szakember azt is elmondta, hogy hazánkban a fiatalok nagyon röghöz kötöttek.

Ü.Sz.