Elvágták az áramlopás drótját Sajókazán

Sajókaza, Budapest – Az áramkommandó Sajókazán ismét megszüntette az áramlopás lehetőségét a nem fizetők körében.

Rendőrök védelme mellett vonultak az ÉMÁSZ szakemberei, a köznyelven „áramkommandónak” is nevezett villanyszerelők Sajókazára csütörtökön. Ismét országos média hír lett abból, hogy kikapcsolták azok villanyóráját, akik nem fizettek és nem is egyeztek meg a szolgáltatóval a tartozás rendezéséről. Nem beszélve azokról, akik csupán egy drótot kötnek az oszlopon lévő vezetékre és már használják is az áramot. Ezzel komoly balesetveszélyt, sőt életveszélyt is előidéznek saját maguk és családtagjaik számára.

Valakinek fizetni kell

Boross Norbert, az ELMÜ és ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója szerint azokba a lakott épületekbe mentek be, ahol engedély nélkül vételezik az áramot. Sok helyen még mérőóra sincs, csupán egy barkácsolt vezetéket húznak be az épületbe. Az ÉMÁSZ kereskedik az árammal, megveszi és eladja – hangzott az érvelés. Azt fizetés nélkül elvenni és használni bűncselekmény. Rámutatott, hogy tavaly már volt hasonló eset ugyanebben a faluban. Akkor egymillió forintot adtak egy helyi alapítványnak, hogy szereltessenek fel villanyórákat, s azon keresztül jussanak mérhető villamosenergiához – amit persze valakinek ki kell fizetni.

Stefán László, Sajókaza polgármestere azt mondta, hogy tudomása szerint egy tucatnyi lakásban kötötte ki az áramot, vagy szüntette meg az oszlopról behúzott és veszélyes vezetéket a szolgáltató. Az önkormányzat a lakásfenntartási támogatás összegét átutalná az áramszolgáltatónak, ha az érintett személy kérné ezt, erre azonban még nem volt példa. A pénzt megkapják a rászorultak, és felhasználják, de nem az áramot fizetik belőle…

Előzmények:

Börtöncech és áramtartozás – Kegyelmet kér a sajókazai családapa

Sajókaza: ahol “álmodik” a nyomor…

Sajókazai áram-ügy: A “kezdőrúgást” már elvégezték

Itt a filmes 2,5 millió Sajókazának

Sajókazáról saját szemmel – ahogy a testület látja