Friss hírek

2009.06.09. 10:23

Fokozott rendőri ellenőrzés a Tiszán - védik a tiszavirágot

<p>Fokozott rendőri jelenlétet ígér a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a tiszavirág nevű rovar rajzásakor. Ha valakinél védett állatot találnak, szabálysértési vagy büntető feljelentést tesznek.</p>

A rendőrség tájékoztatása szerint a tiszavirág tömeges rajzásának időpontjáról a komposoktól, a kikötőkben dolgozóktól és a hajósoktól is gyűjtenek be információkat, de felvették a kapcsolatot a természetvédelmi egyesületekkel, és a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őreivel is.

Ha a rendőrök védett kérészt találnak valakinél, akkor a cselekménytől függően szabálysértési vagy büntető feljelentést tesznek, illetve nyomozást rendelnek el. Amennyiben a befogott, begyűjtött példányok összértéke a 20 ezer forintot meghaladja, akkor lopás miatt indul eljárás. Ha valaki a rovarok telepét ássa fel, és több 10 ezer példányt elpusztít, vagy jelentős mennyiségű egyedet fog be, természetkárosítást követ el.

A tiszavirág természetvédelmi értéke darabonként kétezer forint, és élő, vagy az elhullott példányok gyűjtése is tilos. A védett állatok csak a Tiszán, illetve annak néhány mellékfolyóján élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!