Elutasították az elítélt bombakészítők fellebbezését

A londoni Fellebbviteli Bíróság elutasította a fellebbezést, és megerősítette az ítéleteket az ellen az öt elítélt ellen, akiket Nagy-Britannia valaha volt leghosszabb terrorizmus-ellenes eljárása után börtönöztek be. Az öt elítéltből kettőnek azonban csökkentették a büntetését- adta hírül szerdán a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

Omar Khyam, Anthony Garcia, Jawad Akbar, Waheed Mahmood és Salahuddin Amin éjszakai szórakozóhelyek és egy London melletti nagy bevásárlóközpont ellen akartak merényletet végrehajtani, saját készítésű robbanószerkezeteikkel. A rendőrség egy nagy nemzetközi nyomozást követően állította meg őket még 2003-ban. A 2007 tavaszán végződött, 14 hónapig tartó tárgyalások során pedig mind az öt férfit bűnösnek találták.

A Fellebbviteli Bíróság három bírája szerdán elutasította az öt férfi fellebbezését, azonban Anthony Garcia 20 éves szabadságvesztését két és fél évvel, Salahuddin Amin 17 és fél éves büntetését pedig 9 hónappal csökkentették. Garcia így legkorábban 17 és fél év, Salahuddin pedig legkorábban 16 év 9 hónap után szabadulhat.

Az öt férfi a tárgyalások során azzal érvelt, hogy soha nem gondolták komolyan a merényleteket, és nem volt valós tervük hozzá. A rendőrség azonban pont azért csapott le az összeesküvőkre, hogy megakadályozza tervük véghezvitelét.