Elutasította az ügyészség a Fidesz államellenes feljelentését

Elutasította a Fővárosi Főügyészség hétfőn a Fidesz feljelentését, amelyet államellenes és terrorcselekmények előkészülete miatt tettek még február végén – tudta meg a Független Hírügynökség Morvai Attilától, az ügyészség szóvivőjétől. Az ellenzéki párt a feljelentést arra alapozta, hogy Szilvásy György kancelláriaminiszter az elmúlt hetekben többször beszélt arról: szélsőséges csoportok meg akarják zavarni a március 15-i nemzeti ünnepet. Az ügyészség azonban nem talált bűncselekményre utaló jeleket.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese még február végén tett feljelentést a legfőbb ügyésznél államellenes és terrorcselekmények előkészülete miatt. Mindezt azért, mert Szilvásy György kancelláriaminiszter az elmúlt hetekben számos változatban beszélt arról, hogy szélsőséges csoportok állami vezetők elleni támadásra és középületek elfoglalására készülnek, valamint meg akarják zavarni a március 15-i nemzeti ünnepet. Répássy Róbert korábban azt mondta: ha valósak az információk, meg kell indítani a büntetőeljárást.

Az ügyészség először a rendelkezésükre álló adatok alapján nem tudta eldönteni, hogy megindítsa-e az eljárást, ezért feljelentés-kiegészítést rendelt el. Megkeresték az országos rendőrfőkapitányt és a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját is, hogy vannak-e információik a feljelentésben szereplő bűncselekményekről. Mivel egyik hatóságnak sem voltak konkrét adataik és bizonyítékaik, bűncselekmény gyanújának hiánya miatt az ügyészség elutasította a feljelentést – mondta Morvai Attila.