Elutasították a szlovák állampolgárságukat elvesztett felvidéki magyarok panaszát

  Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – Alaptalannak minősítette Gubík László és két társa – szlovák állampolgárságuk elvesztésével kapcsolatos – panaszát a nyitrai körzeti hivatal – tudta meg Gubík Lászlótól az MTI pozsonyi irodája csütörtökön.

Gubík László – a magyar állampolgárságát nyíltan felvállaló egyik szlovákiai magyar – szlovák állampolgársága elvesztésének ügyében két hasonló helyzetben lévő társával – Dolník Erzsébettel és Kassai Gyulával – együtt, március másodikán fordult panaszlevéllel a nyitrai körzeti hivatalhoz.
Gubík és társai levelükben panaszaikat négy pontba foglalták. A levél első pontjában arról értesítették a hivatalt, hogy nem ért egyet szlovák állampolgársága elvesztésével. A második pontban a hivatal azon eljárásával szemben emelt panaszt, hogy az nem kézbesítette neki azt a határozatot, amelynek alapján személyét törölték a Szlovák Köztársaság állampolgári kötelékéből, valamint nem adott felvilágosítást számára arról sem, hogy a határozattal szemben milyen jogi lépéseket kezdeményezhet. Gubík a panaszlevél harmadik és negyedik pontjában a szlovák állampolgársági törvény vele szemben alkalmazott részének alkotmányba ütköző mivoltára mutatott rá, valamint kérte, hogy a hivatal szolgáltasson számára igazolást arról, hogy a Szlovák Köztársaság állampolgára.
Gubík László, az MTI-nek elmondta, hogy a nyitrai körzeti hivatal válaszlevelét szerdán kapta meg. Hozzátette: már nem is bízott benne, hogy választ kap panaszára, de úgy tűnik, a körzeti hivatal csak kivárta a válaszadásra fenntartott 60 napos határidőt.
Gubík László első számú panasza – hogy nem ért egyet állampolgársága elvesztésével – kapcsán a nyitrai körzeti hivatal megállapította: a hivatal a hatályos törvények szerint járt el. A körzeti hivatal – a döntésről szóló határozat kézbesítésének elmaradása kapcsán adott – válaszában rámutat: nem volt kötelessége értesítést küldeni egy ilyen határozatról, mivel Gubík László nem egy általa beadott kérvény és határozat alapján vesztette el szlovák állampolgárságát, hanem a szlovák állampolgársági törvény idevonatkozó cikkelye értelmében.
A nyitrai körzeti hivatal hatásköri hiányra hivatkozva elutasította a szlovák állampolgárságról szóló törvény alkotmányosságának megítélését, valamint az állampolgársági hovatartozásról szóló igazolás kiadását is. Ez utóbbit azzal indokolta a hivatal, hogy Gubík a kérvény beadásakor nem a vonatkozó szabályozás szerint járt el és azt nem személyesen adta be. A felsorolt érvek alapján a nyitrai körzeti hivatal Gubíkék panaszát alaptalannak minősítette.
“A nyitrai körzeti hivatal ezen válaszával kimerült a Szlovákián belüli jogorvoslati lehetőség, ezért most nemzetközi bírósághoz fordulunk” – mondta el az MTI-nek Gubík László. Hozzátette: jogi képviseletüket Strasbourgban az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, Lomnici Zoltán fia, ifjabb Lomnici Zoltán látja majd el. A beadvány feladásának pontos időpontját a jövő hét folyamán pontosítják az érintettek.