Elúszott a tiszai ciánkatasztrófa miatti magyar kárigény

Magyarország nem kap kártérítést a 2000 évi tiszai ciánkatasztrófa miatt, a budapesti Fõvárosi Bíróság már tavaly megszüntette a nagybányai vállalat elleni kártérítési pert – nyilatkozta a kolozsvári Krónika napilapnak Szecskay András, az egykori Aurul ellen indított perben a magyar államot képviselõ ügyvéd.

A jogi szakértõ elmondta: mivel a román résztulajdonban mûködõ Aurul jogutódja, a Transgold ellen évekkel ezelõtt indított felszámolási eljárás megtörtént, a nagybányai cég jogutód nélkül megszûnt, így már nincs alperes. Szecskay András tájékoztatása szerint mivel a magyar államnak nincs ki ellen pereskednie, a Fõvárosi Bíróság lezárta a pert.

A magyar állam a környezeti katasztrófa okozta pusztítás miatt 28,6 milliárd forintot és annak kamatait követelte a nagybányai cégtõl, amelynek felelõsségét 2006-ban állapította meg a bíróság, és közbensõ ítéletben biztonsági intézkedésekre is kötelezte.

Az idõközben megszûnt Transgold jogutódja egy brit-kazah vállalkozás lett, amelyet hamarosan az egyik legvagyonosabb orosz üzletember ellenõrizte aranykitermelõ vállalat, a Polyus Gold vásárolt fel. Román lapértesülések szerint az orosz vállalkozás újraindítaná a ciántechnológián alapuló színesfém-kitermelést, még a környezetvédelmi hatóságok engedélyére várnak.

Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter azt mondta a Krónikának, hogy még nem kapott hivatalos kérelmet a nagybányai cég újraindítására. Megjegyezte, a cég 2007-ben nem kapott környezetvédelmi engedélyt, és 2010-ig kapott haladékot, hogy elvégezze a szükséges környezetvédelmi beruházásokat. A miniszter úgy tudja, az elõírt munkálatok közül eddig nem mindegyiket valósította meg a cég.