Elültették a Hermanban a tudás fáját

Akt.:
Szemétszedés a Hermannál. Rengetegen voltak
Szemétszedés a Hermannál. Rengetegen voltak
Miskolc – Szerdán reggel újabb pedagógustiltakozás hívta fel a figyelmet a közoktatás gondjaira.

Megyénkben is több iskolában tartottak demonstrációt szerdán reggel 8-tól 9-ig, országszerte pedig több tucat iskolában állt le az élet egy órára. Miskolcon a Herman Ottó Gimnázium tanárai és diákjai virágot és fát ültettek környezeti nevelés címén, a Földes Ferenc Gimnázium előtt egy kockás terítős kerek asztalnál beszélgettek az iskola tanárai a Civil Közoktatási Platform 12 pontjáról.

demonstracio-a-foldesnel02-st

Folytatják

A Fazekas Utcai Általános Iskola előtt Béres Ildikó tanítványai (aki egyébként a Pedagógusok Szakszervezete városi titkára) kockás tárgyakat rajzoltak, az Avasi Gimnáziumban pedig több tanár is az iskola előtt tartotta meg órájának egy részét, majd néhány pedagógus és szimpatizáns 9-ig az épület előtt beszélgetett az oktatás gondjairól.

demonstracio-a-hermannal15-st

A Herman gimnázium előtti téren közel 300 szimpatizáns gyűlt össze tegnap reggel: civil szervezetek tagjai, nyugdíjasok és szülők. (Mint ismeretes, a gimnázium januári nyílt levele indította el országszerte a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozási hullámot.)Őket Pilz Olivér, az iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke fogadta, megköszönve nekik támogatásukat. Azt is vázolta, miért szervezte a Tanítanék Mozgalom ezt az újabb tiltakozási akciót. Mint mondta, az oktatás irányítói még mindig nem hajlandóak leülni tárgyalni a Civil Közoktatási Platform tagjaival.

– A közoktatás átalakítását ugyan elkezdte a Köznevelési Kerekasztal, de mi ezt nem tartjuk elfogadhatónak. A kerekasztalnál ugyanis olyan szervezetek is ülnek, melyeknek semmi közük nincs a közoktatáshoz. Most mi fogunk tárgyalási ajánlatot tenni a kormánynak. Ismét lesz határidő, ha a döntéshozók nem reagálnak az ajánlatunkra, akkor újabb utcai megmozdulásra szólítjuk fel az iskolákat. Folynak tárgyalások a munkabeszüntetésről is – sorolta Pilz Olivér.

demonstracio-a-hermannal11-st

Ültettek

Lapunknak elmondta: a Herman gimnázium tantestületének egyharmada vett részt a szerda reggeli polgári engedetlenségben, mivel nem hivatalos sztrájkról volt szó, a többiek szolidaritást vállaltak. Az első két órában környezeti nevelés gyanánt rendbe tették a tanárok és pedagógusok (közülük sokan kockás ingben) az iskola előtti parkot, majd az udvaron virágot és jelképesen egy almafát ültettek. Egyrészt azért, mert ez a tudás fája, másrészt pedig azért, mert „gyökerek nélkül nem virágozhatnak a rügyek sem, azaz egy jó oktatási rendszer hiányát a gyerekek érzik meg a legjobban”.

ÉM-HE