Akcióban a Spider: Eltűnteket kerestek, lopott tárgyakat (is) találtak

Akt.:
Békéscsabán is dolgozott hétvégén a Spider Mentőcsoport
Békéscsabán is dolgozott hétvégén a Spider Mentőcsoport - © Fotó: Spider Mentőcsoport
Miskolc – Békéscsabán, Kazincbarcika és Múcsony között, valamint Ináncsnál dolgozott hétvégén a Spider.

Nem sok idő jutott pihenésre a hétvégén a Spider Mentőcsoport tagjainak, három helyszínen kérték a segítségüket eltűnt emberek utáni kutatásban.

– Szombat hajnalban Békéscsabára indultunk, hogy bekapcsolódjunk egy fiatal férfi utáni keresésbe, aki még hétfőn tűnt el. Mint megtudtuk, a férfi lelki gondokkal küzdött, nagyon megviselte édesapja és testvére halála, emiatt pszichiátriai kezelés alatt állt. Kerékpárját még szerdán megtalálták a városon átfolyó csatornában, csak a hátsó kereke látszódott ki a vízből, épp a zsilip előtt. S mivel nyomok vezettek lefelé a vízhez, így egyértelműnek látszott, hogy nem beledobták, hanem belehajtottak a kerékpárral – ismertette Lehóczki László, a miskolci mentőcsoport vezetője az Észak-Magyarországgal.

A helyi tűzoltók azonban hiába kutatták át a medret csáklyákkal, nem találtak semmit. Mint kiderült, a csatorna alját kisebb-nagyobb kövek borítják, vélhetően esés közben neki ütötte valmelyiknek a fejét és eszméletét vesztette. A zsilip pedig nyitva volt, így elvitte a víz a testet.

– A Szegedi Vízmentő Szakszolgálattal közösen néztük végig a vizet. Egy kutyával csónakból kerestünk, a többiek pedig búvárruhát öltöttek. Egy helyen aztán jelzett a kutya, így ott alaposan átnézték a búvárok a meder alját és meg is találták a férfit, akiről az azonosítást követően derült ki, hogy a keresett személyről van szó – tudatta Lehóczki László, aki érdekességként megemlítette, hogy a keresés elején a búvárok három darab mountain bike-ot is találtak, amit a rendőrség körözött egy ideje.


Barcika_600
Kazincbarcikánál is szükség volt a Spider Mentőcsoportra


Két hazai keresés

Hazafelé érkezett a hívás a barcikai rendőrségtől, hogy kapcsolódjanak be egy idős bácsi keresésébe, akinek megtalálták a kabátját és iratait Kazincbarcika és Múcsony között a Sajó partján. – A part szélén jól látható volt egy csúszás nyoma, egyértelművé vált, hogy valaki beleesett a folyóba. A Sajó áradása és a folyószakasz veszélyessége (akadók és uszadékok) miatt azonban a búvárok nem tudnak belemenni a vízbe, egyelőre csak a partról elérhető területeket tudtuk átvizsgálni – mondta Spiderek vezetője, aki szerint egy jelenleg a folyóban álló hatalmas fa gyökérzetében akadhatott fenn a test, ugyanis a kutyák ott jeleznek. A partról azonban nem érnek be odáig, így meg kell várni, hogy apadjon a folyó vízszintje, csak akkor ereszkedhetnek a vízbe a búvárok.


Inancs_600

Ináncson egy 4 hete eltűnt férfit kerestek


Vasárnap sem pihenhettek a mentőcsoport tagjai. Bár éjszaka függesztették fel a kutatást, másnap délelőtt kimentek megnézni a Sajót, de változatlanul olyan erős a sodrás, hogy kockázatos lenne a búvárokat beleengedni. Így átmentek Ináncsra, ahol egy közel 4 hete eltűnt férfit kerestek.

– Korábban is voltunk már itt, de akkor még be volt fagyva a Hernád holtága. Hétvégére azonban elolvadt a jég, így át tudtuk nézni a vizet hajóval, műszerekkel és kutyával. Egyelőre nem találtuk a nyomát a férfinak, lehet, hogy a jégen átsétált a túlpartra, a Hernádhoz, és ott történhetett vele valami baj. Ám a Hernád sodrása is erős jelenleg, így később térünk ide vissza, illetve felvetődött a gondolata annak, hogy szárazföldi keresést is indítsunk – összegezte Lehóczki László.

Mint megtudtuk, ez a keresés sem volt teljesen eredménytelen, ugyanis egy nemrég elkövetett rablásból származó tárgyak kerültek elő a holtágból a Spider Mentőcsoport búvárainak köszönhetően.

ÉM-UM
hirdetés


hirdet�s