Eltűnt francia robbanóanyagok – szinte nem is őrizték a raktárat

Gyakorlatilag egyáltalán nem védték azt a franciaországi raktárt, ahonnan 28 kilogramm nagy erejű robbanóanyag és több detonátor tűnt el – közölte egy helyi tisztségviselő. A dél-franciaországi Cobras város mellett lévő raktár őrzésének megerősítését 2009-re tervezték, és addig nem is tárolhattak volna ott robbanóanyagokat.

A 28 kilogramm Semtex robbanóanyag és a hozzájuk tartozó detonátorok eltűnését pénteken vették észre, de már pár nappal korábban elvihették azokat – tudta meg egy bírósági forrástól az AFP francia hírügynökség. A francia belügyminiszter közleményben tudatta, hogy az robbanóanyag eltűnéséért a nem megfelelő biztonsági intézkedések tehetők felelőssé, és raktárt vezető embert azonnal elbocsátották állásából.

Egy helyi tisztségviselő az AFP-nek a helyszínen nyilatkozva elmondta, hogy az egykori erődöt 2005-ben adta el a védelmi minisztérium a belügyminisztériumnak, és azóta a területen gyakorlatilag teljesen védtelen volt. Xavier de Fuerst elmondta, hogy a tervek szerint 2009-ben erősítették volna az őrzést, például a térfigyelő kamerák visszaszerelésével, és a bejárat megerősítésével.

A tisztviselő az RTL rádiónak nyilatkozva közölte, hogy csak 2009 után tervezték, hogy robbanóanyagokat tárolnak a helyszínen, és a most eltűnt Semtex tárolását “biztosan nem engedélyezték”. Fuers szerint sem a helyi hatóságok, sem a rendőrség nem tudott az ott tárolt plasztik robbanóanyagokról, amelyet a francia bombaszakértők régi, második világháborús lőszerek megsemmisítésére szoktak használni, de gyakran alkalmazzák terroristák is.

Cobras polgármestere dühének és meglepődésének adott hangot amiatt, hogy egyik napról a másikra veszélyes robbanóanyagokat tároltak megfelelő védelme nélkül. Thierry Butin elmondta, hogy nemrég találkozott a polgári védelem embereivel, hogy megbeszéljék milyen védelmi intézkedéseket kell végrehajtani, mielőtt robbanóanyagokat szállítanának a területre.