Eltűnnek majd a kiállítás képei

Csontó Lajos
Csontó Lajos
Miskolc – Nyitott műhely, misztifikált alkotás, streetart, és a grafika határai. A most készülő művek. Szerkesztőségünk vendégei voltak Gerhes Gábor és Csontó Lajos képzőművészek. 

Streeatart, vagy valami ahhoz hasonló? Erről is szó esett szerdán szerkesztőségünkbe, ahol Csontó Lajos és Gerhes Gábor képzőművészek voltak vendégeink. Ők ketten készítik a napokban a Special Life – Magic Days című kiállítást a Miskolci Galériában, amelynek április 25-én lesz a megnyitója.
A kiállítás valóban most készül, hiszen a művészek nem a már megfestett képeiket rendezik össze a tárlatra, hanem a napokban, reggeltől estig dolgoznak, rajzolnak a galéria kiállítótermének falaira. Spontán, tervezés nélkül, közös gondolkodással, közös munkával készülnek a rajzok. Eközben a közönséget úgynevezett nyitott műhely várja, ahol a látogatók láthatják: hogyan is készülnek a képek.
A cél? Csontó Lajos szerint a művészeti alkotás folyamata misztifikált, és ezzel a műhelymunkával szeretnék földközelivé tenni a közönség számára.

Streetart?

Ez az alkotási folyamat nem csak számukra új, hazánkban is újszerű. Az alkotóműhelybe eddig ellátogató diákok véleménye az volt: örülnek, hogy hazánkba is megérkezett a streetart. A két képzőművész szerint azonban csak formailag streeart, amit most csinálnak. Ezt azzal magyarázták: az „utcai művészet” radikálisabb, gerillakultúra, és ott elsősorban a forma számít, míg az ő műveiknél a tartalom is.

Trendibb a grafikánál

A két képzőművésznek azzal is számolnia kellett, hogy a most készülő alkotásaik a kiállítás végén eltűnnek a galéria faláról. Rajzaik születnek, majd elmúlnak – fogalmazott Gerhes Gábor. De úgy gondolják, az út a lényeg, nem múzeumokban, sokkal inkább a munkafolyamatban gondolkodnak.
A beszélgetésen a grafikai műfaj jelene is szóba került. Gerhes Gábor szerint a műfaj elérkezett határainak végéhez. Hozzátette: a reklám és marketing ma már hatásosabban tálal, gyorsabb és frappánsabb is. Ezekkel a gondolatokkal Csontó Lajos is egyetértett, aki szerint nem a műfaj, sokkal inkább a gondolatisága felett járt el az idő. Nem a formavilággal, hanem a metódussal, a sokszorosított grafikával van baj, mivel az elmozdult a gazdaságosság irányába – vélekedett. Vannak trendibb műfajok, ezek azok, amelyek egységben vannak mai világunkkal – mondta. Egy műfaj ugyanis akkor korszerű, ha kiszolgálja a társadalom igényeit – mondta.

Ma este 5 órától Gerhes Gábor képzőművész tart prezentációt korábbi műveiből.

A Special Life-Magic Days kiállítás április 25-én délután 5 órakor nyílik a Miskolci Galériában. A kiállítást május 19-ig nézhetik meg az érdeklődők.