Eltűnik, aki panaszt tesz a környezetszennyezésre?

Kínában eltűnt egy férfi, aki pár hónapja újságírókat tájékoztatott egy rendkívül környezetszennyező bányáról. A hatóságok szerint a bejelentő szigorú államtitkokat sértett meg.

Egy kínai emberjogi szervezet adatai szerint Szun Hszia-ti április végén Pekigben újságírókat tájékoztatott az északnyugat-kínai Kanszu elhagyott uránbányájáról, amelynek a környékén feltűnően gyakoriak a rákos megbetegedések és születési rendellenességek. Másnap ismeretlenek elkapták a férfit, betuszkolták egy rendszám nélküli autóba, és azóta semmit sem lehet tudni felőle.

Ugyanaznap titkosrendőrök házkutatást tartottak a férfi pekingi barátjánál, és kihallgatásra bevitték őt az Állambiztonsági Hivatalba. Közölték vele, hogy a barátja nagyon súlyos államtitok-sértésért körözés alatt áll. Az eltűnt férfi lánya többször is kerestette apját, sikertelenül. Az apa először még 1988-ban tett panaszt a környezetszennyezés miatt. Választ nem kapott, hanem kirúgták állásából, a családtagjait pedig megfigyelés alá helyezték.

A Kanszu tartománybeli uránbánya volt valamikor Kína legfontosabb urániumforrása, de 3 éve kimerült és bezárták. A környék kórházai szerint a halálesetek felét rákos megbetegedések okozzák. De a páciensek kórtörténetét állambiztonsági megfontolásokból meghamisítják.