Helyi közélet

2015.01.18. 18:08

A lámpaláz a fő ellenség

A tapasztalt diákokat, de sokszor még a professzorokat sem kíméli a szerepléssel járó feszültség.

A tapasztalt diákokat, de sokszor még a professzorokat sem kíméli a szerepléssel járó feszültség.

Az emberek többsége lámpalázassá válik, amikor mások előtt kell előadni. Ez természetes reakció, el kell fogadni ezt az állapotot. Valószínűleg már akkor kezd elhatalmasodni az emberen a félelem, amikor elfogad egy felkérést vagy a közelgő szereplésre készülődik és a jeles nap közeledtével az izgalom egyre csak fokozódik.

A félelem gyökere

Mitől rettegnek az emberek? Attól, hogy az előadás nem felel majd meg a hallgatóság elvárásainak, hogy olyan kérdéseket kapnak, amire nem tudnak válaszolni, hogy valamiféle rossz szándékú támadás éri őket. Amiatt aggódnak, hogy majd dilettáns laikusnak tartják őket, akinek fogalma sincs a témáról, amiről beszédet tart. Félnek a leblokkolástól. Sok dologtól lehet rettegni, de te is tedd fel magadnak a kérdést: Mi a legrosszabb, ami történhet? Ha valami esetleg félresikerül, annak mi jelentősége lesz egy év múlva?

A félelem még segítségre is lehet. A félelem által keltett adrenalinlöket energikussá, lendületessé teheti beszédedet. Pszichológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy az izgatottság bénító hatású, de inspiráló is lehet. Felturbózza és energiával tölti fel az előadót.

A túlságosan nyugodt, kiegyensúlyozott előadók sokszor nem képesek magukkal ragadni a hallgatóságot és beszédjük cseppet sem érdekfeszítő, hidegen hagyja a publikumot. Természetes feszültség jól hasznosítható eszköz a kézben, használjuk okosan!

Nem beszélni róla

Sose említse a hallgatóság előtt, hogy ideges. Idegen szem úgysem látja. Ha felhívja a figyelmet a félelmeire, a közönség hamarabb észreveszi, hogy remeg a keze, mint a mondanivaló tartalmát – így megeshet, hogy a mondandó süket fülekre talál.

Jól látható helyre kell ültetni a szurkolótábort. A közönség soraiból ritkán elhangozhat egy-két bénító megjegyzés. Ne feledje, hogy nem lehet mindenki kedvében járni, a hallgatóság között mindig lehet egy-két savanyú uborka. Legyen erre felkészülve – s keresse meg a sorok közt az ismerős arcokat. A velük való összemosolygás, szemkontaktus energiát ad a folytatáshoz.

Eszébe ne jusson a közönség ellenségeskedő tagjaira akár egy pillanatnyi figyelmet is fordítani. Persze, könnyű ezt mondani – hiszen mindannyiunk törekvése, hogy magunk mellé állítsuk az ellenségeskedő embereket is. Ezen igyekezet általában kudarcba fullad, s csak fokozza az amúgy is meglévő idegességet. Figyelmét irányítsa a kedves, barátságos arcokra.

Gondolkodjon pozitívan!

Ahogy megtanult félni a szereplésektől, úgy tanulhatja meg bárki a magabiztos viselkedést is. Emlékeztesse magát arra, hogy igenis tudja az anyagot, kellően járatos a témában. Képzelje el magát, mint sikeres előadót, s önmaga bátorító pszichológusa lehet.

ÉM


A tanulásról…

Fontos, hogy mindig hagyj magadnak pihenőt, kis szüneteket. Ilyenkor mozgasd át magad, levegőzz, vagy kapj be valami energia dús nassolnivalót! Hetente ellenőrizd a beosztásodat, és ha szükséges, módosíts rajta! Minden hétvégén készítsd el a tervet a következő hétre, így biztos lehetsz abban, hogy nem fogod elfelejteni, és így nem a hét közepén kell kapkodnod. A legfontosabb, hogy ne pánikolj, hiszen ha tudatosan készülsz, akkor nagy baj már nem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában