Eltemették Rosztropovicsot, a világ egyik legnagyobb csellistáját

Vasárnap Moszkvában eltemették Msztyiszlav Rosztropovicsot, a 20. század egyik legnagyobb csellóművészét, akit szabadságeszméi miatt a 70-es években kitoloncoltak a Szovjetunióból. A Szovjetunió felbomlása előtt nem sokkal tért vissza hazájába, és pénteken, 80 éves korában hunyt el.

Rosztropovicsot a 16.században épült moszkvai Novogyevicsi kolostor sírkertjében helyezték végső nyugovóra. A temetésen mintegy 2 ezer gyászolója vett részt.

Előtte az ortodox egyházi temetési szertartást a pravoszláv világ legnagyobb templomában, a Moszkva központjában fekvő Megváltó Krisztus székesegyházban végezték el. A templomot Sztálin felrobbantatta a 30-as években, és adományával Rosztropovics is hozzájárult az újbóli felépítéséhez.

A világhírű művészt szombaton a moszkvai zeneakadémia nagytermében ravatalozták fel. A nyitott koporsó előtt több ezren tisztelegtek. Maga az orosz államfő, Vlagyimir Putyin is tett egy csokrot a ravatalra.

Rosztropovics 1970-ben nyílt levélben állt ki a hatóságok által zaklatott Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író mellett, ezért ő is hasonló sorsa jutott. 1974-ben kényszerítették, hogy családjával az Egyesült Államokba települjön. Mivel onnan is támogatta a Szovjetunióban száműzött Andrej Szaharov Nobel-díjas fizikust, emberjogi harcost, 1978-ban megfosztották szovjet állampolgárságától.Sporthírek