Eltemették Párizs zsidó születésű érsekét

A francia fővárosban pénteken eltemették Párizs zsidóból kikeresztelkedett egykori érsekét, Jean-Marie Lustiger (( zsanmári lüsztizsé)) bíborost. Nicolas Sarkozy köztársasági elnök amerikai nyaralásáról hazarepült, hogy ott legyen a Notre Dame székesegyházban tartott gyászszertartáson.

Lustiger vasárnap halt meg, 80 éves korában. Negyedszázadon át volt Párizs érseke, 2005-ös lemondásáig.

Lustiger zsidónak született (apja és anyja Lengyelországból vándorolt ki), a második világháború alatt tért át a katolikus vallásra, de zsidó hitéről sosem mondott le. Katolikus főpapként is zsidónak mondta magát. Amikor Párizs érseke lett (1981), kijelentette: “Zsidónak születtem, az is maradok, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik”. Egész életében a zsidók és a katolikusok kapcsolatának javításán fáradozott.

A párizsi érsek katolikus gyászszertartása előtt – a végakaratának megfelelően – elénekeltek egy zsidó zsoltárt, majd elmondták a Kaddist, a zsidó halotti imát.
Lustigert a Notre Dame előtt ravatalozták fel, koporsóját több bíboros és püspök is megcsókolta, mielőtt bevitték a székesegyházba.

A francia zsidók és moszlimok vezetői is tisztelegtek Lustiger emléke előtt.

Lustiger-t II. János Pál pápa nevezte ki bíborosnak, és volt idő, amikor sokan a pápa lehetséges utódját látták benne.

A gyászszertartáson ott volt Francois Fillon (franszuá fijjón) miniszterelnök, és kormányának több minisztere.

Sarkozy elnök a szertartás után visszarepül Amerikába, ahol szombaton együtt ebédel George Bush amerikai elnökkel Kennebunkportban, Bushék családi nyaralójában.