Eltemették Kolonics Györgyöt

Több ezer ember kísérte el pénteken utolsó útjára Kolonics György olimpiai bajnok kenust a fővárosi Farkasréti temetőben. Eljött búcsút venni a kiváló sportolótól többek között az olimpiai kajak-kenu válogatott és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Az olimpiai bajnok kenusról elsőként Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke emlékezett meg. Mint mondta: “volt, hogy Kolót megverték, de soha nem győzték le. Most már legyőzhetetlen.” Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a fiatalon elhunyt bajnok páratlan küzdő szelleméről, a sport iránti alázatáról, a benne rejlő méltóságról emlékezett meg és azt kívánta: “teljesedjék be általunk az ő álma, az ötödik olimpiája!”

Gyenesei István önkormányzati miniszter búcsúbeszédében Kolonics György tragédiája kapcsán elmondta: A mai sportolók gyakran teljesítőképességük határát súrolják, a lelkük többet akar, mint amennyit a szívük bír. “Ezért figyeljünk jobban egymásra!” Tóth Mihály, Csepel polgármestere azt mondta: “Kolo a küzdés és hűség példaképe volt”. Szabolcs Attila Budafok vezetője pedig bejelentette: a kerületben, ahol Kolonics György felnőtt egy sporttagozatos iskolát neveznek el róla.

A ravataltól Kolonics György koporsóját, mindkét oldalon 7-7 kenus kísérte a sírig. Itt a versenytársak nevében búcsúztatta el az olimpikon Kiss György, aki arról emlékezett meg, hogy Kolonics a fiatal sportolóknak is példát mutatott. A nyughelynél Wichmann Tamás, Kolonics példaképe kettétörte az olimpikon lapátját és a koporsó mellé helyezte.

A temetésen részt vett több olimpiai bajnok, például Igaly Diána, Janics Natasa, Kovács Katalin, valamint a férfi vízilabda válogatott több tagja is. Sok sportoló a virágok mellé egy érmet is elhelyezett a sírra, és több fiatal sportoló fekete evezővel tisztelgett a tragikus hirtelenséggel elhunyt sportoló emlékének. A szertartáson részt vettek külföldi sportolók is, a Független Hírügynökségnek egy a Seychelles-szigetekről érkezett kenus azt nyilatkozta, mélyen megrendítette Kolonics György halála, ezért kötelességének érezte, hogy lerója tiszteletét a kiváló magyar sportoló előtt.

A 36 éves kenus múlt kedden edzés közben lett rosszul. Életéért hiába küzdöttek a társai és a kiérkező mentők, már nem tudták megmenteni.