Eltemették Ingmar Bergmant

Szombaton örök nyugalomra helyezték Ingmar Bergman svéd filmrendezőt a Balti-tengeren található Farö-szigeten. A média teljes kizárásával tartott szertartáson csak a szűk család, és néhány közeli barát vett részt. A világ egyik legmeghatározóbb filmrendezőjének tartott Bergman július harmincadikán, a szigeten található otthonában halt meg 89 évesen.

A temetési szertartást , Ingmar Bergman kívánságának eleget téve a farö-szigeti hagyományok szerint végezték. A médiát és a kíváncsiskodókat rendőrök és biztonsági őrök tartották távol.

A temetésen Bergman gyermekei, néhány közeli barátja és kollégája, többek között Liv Ullman és Bibi Anderson színésznők vettek részt, valamint pár helyi lakó.
A sziget templomában két svéd zsoltárt énekeltek el tiszteletére, egy csellós pedig Bach egyik művét adta elő.

A világ egyik legnagyobb filmrendezőjének tartott Bregmant a sziget templomának temetőjében helyezték örök nyugalomra egy egyszerű, fából készült koporsóban. A filmest utolsó, ötödik felesége mellé temették: a közös sírkövet már Ingrid von Rosen 1995-ös halálakor elkészítették. A koporsót az egyik svéd lap információja szerint az az ács készítette, aki Bergman farö-szigeti lakásának kialakításában is segített a rendezőnek – derült ki családjának a svéd TT hírügynökségnek eljutatott közleményből.

Bergman 1918-ban született Uppsalában, Svédországban. Lutheránus lelkész apja szigorúan vallásos szellemben nevelte, ami fontos szerepet játszott a rendező munkájában. A stockholmi egyetemen irodalmat és művészettörténetet tanult, de tanulmányait nem fejezte be, mert a színház, majd a film kezdte érdekelni.

Leghíresebb filmjei közé tartozik a Tükör által homályosan (1961), A hetedik pecsét (1957) és a négy Oscar-díjjal, köztük a legjobb külföldi filmnek járóval jutalmazott Fanny és Alexander (1982). Személyes témájú filmjeiben a hit elvesztésével, a szeretettel, magánnyal, a szenvedéssel foglalkozott.