Friss hírek

2009.04.12. 19:35

Intézkedéseket tervez Svájc az OECD ellen

<p>Fontolóra veszi Svájc, hogy intézkedéseket hoz az OECD ellen. Ezt a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) közölte vasárnap. A svájci lap szerint Svájc, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet között azért mérgesedett el viszony, mert az OECD nyomást gyakorol Svájcra, hogy reformálja meg politikáját az adómenekítéssel kapcsolatban.</p>

Svájci illetékesekre hivatkozva az NZZ azt írja, hogy Svájc leállíthatja az együttműködés fejlesztését Kínával, Indiával és több, más fejlődő országgal tiltakozásul azért, hogy feltette őket az OECD az úgynevezett szürke listájára. Ezen a listán olyan országok neve szerepel, amelyek beleegyeztek az átláthatóságra vonatkozó előírások végrehajtásába, de még nem írták alá a vonatkozó nemzetközi egyezményeket. Ilyen Luxemburg, Liechtenstein, Monaco, Svájc, Ausztria, Belgium, Szingapúr, Chile és a Kajmán-szigetek. Kína két különleges igazgatású régiója, Hongkong és Makaó egyelőre csak kötelezettséget vállalt a nemzetközi előírások betartására.

Egy hónappal ezelőtt felháborodását fejezte ki Micheline Calmy-Rey svájci külügyminiszter, amiért országa hivatalosan is felkerült az OECD által összeállított adóparadicsom-listára. Svájc Ausztriával, Andorrával és Luxemburggal szinte egy időben nyilvánította ki, hogy április elsejétől nem gördít akadályt a nemzetközi vizsgálatok útjába azokban a különleges esetekben, amikor ez szükséges és ezt az adóhatóságok is bizonyítják - például pénzmosás alapos gyanúja miatt. Így kívánnak megfelelni az átláthatóságra és az információcserére vonatkozó OECD-előírásoknak.

Ennek ellenére Svájc - a már említett országok mellett - felkerült az OECD adóparadicsom-listájára. "Svájc nem adóparadicsom, nem bűnöző ország és nem kerüli az együttműködést" - fakadt ki március közepén Calmy-Rey, aki szerint a listát nem átlátható módon készítette az OECD néhány nagy befolyással bíró ország nyomására.

Újabb tiltakozásul a hét közepén Svájc leállította 136 ezer euró kifizetését a 30 országot tömörítő OECD-nek. Az NZZ szerint a svájci kormány azt fontolgatja, hogy felfüggeszti 10 millió frankos tagsági díjának befizetését, vagy pedig megakadályozza az OECD főtitkárának, Angel Gurriának a 2011-es újraválasztását. A svájci pénzügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a lap hírét.
Az OECD csütörtökön azt közölte, hogy Gurria főtitkár levelet írt a Svájci szövetség elnökének, és abban hangsúlyozta, hogy "a szervezet a kölcsönös jóhiszeműség jegyében osztja meg információit a tagországok képviselőivel. Svájc azonban mindedig nem így cselekedett, mivel még semmiféle kötelezettséget nem írt alá arról, hogy adóinformációkat szolgáltat az OECD alapelveivel összhangban".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!