Eltakarítják, amit az ónos eső elpusztított a Bükkben

Kidőlt fák az Ómassa felé vezető úton 2014. decemberében
Kidőlt fák az Ómassa felé vezető úton 2014. decemberében - © Fotó: ÉM-archív
Miskolc – Mintegy 7000 köbméter faanyag károsodott az Északerdő Zrt. Lillafüredi és Keletbükki Erdészeti Igazgatóságainak területén a tavaly decemberi ónos eső és jegesedés idején.

A veszteségek szinte teljes egészében természetvédelmi területeken, bükkösökben jelentkeztek. „A kárfelszámolás mindkét erdészet esetében különösen nagy, időben elhúzódó feladatot jelent” – mondta el érdeklődésünkre Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója.

A kidőlt, törött faegyedekből 1500 köbmétert rövid idő alatt kitermeltek az erdészek. Ebben az esetben a közlekedési, turista- és erdészeti feltáró utak felszabadítása, valamint a különösen balesetveszélyes helyzetek felszámolása történt meg. Az ilyen jellegű munkák a rendkívüli körülmények és a helyenként extrém terepviszonyok miatt nagy odafigyelést igényeltek – tudtuk meg.

Holtfaként visszamarad

Mintegy 3000 köbméter fa kitermelése legkésőbb az év végére befejeződik. „Csaknem 2500 köbmétert tesz ki annak a kárt szenvedett, de kitermelésre nem kerülő faanyagnak a mennyisége, amit a természetvédelmi előírások szerint úgynevezett holtfaként vissza kell hagynunk” – fogalmazott Zay Adorján.

ÉM-SZB