Eltörlik a hadkötelezettséget Szerbiában

A jövő év január elsejétől megszűnik Szerbiában az általános hadkötelezettséget – így döntött csütörtökön a belgrádi kormány. Az eddigi sorkatonaságot pedig egy professzionális hadsereggé alakítják át.

A szerb kabinet döntését még jóvá kell hagynia a parlamentnek is ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjék. A parlamenti szavazás időpontját azonban nem részletezték a belgrádi kormány közleményében.

A tervek szerint Szerbiában a jövő évtől minden 18 éven felüli fiatalembernek két választási lehetősége lesz: 6 hónapot szolgál a hadseregben, vagy 9 hónapot tölt civil szolgálatban. A 7.5 millió lakosú Szerbia hadserege jelenleg mintegy 36 ezer katonából áll. Egy általános mozgósítás esetén pedig a tartalékosokkal együtt a haderő létszáma akár 2,5 milliósra is bővíthető.

Címkék: ,


0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdet�s