Elszállítják a szélvihar idején tönkrement fák egy részét a Magas-Tátrából

Megkezdték a 2004-es szélvihar idején tönkrement fák egy részének kivágását és elszállítását szerdán a Magas-Tátra nyugati részében, a Tátrai Nemzeti Park területén. A tervek szerint a Koprova- és Csendes-völgy egy részéből 25 ezer köbméter fát visznek el a következő hetekben.

A Magas-Tátra déli oldalán 2004. november 19-én délután több mint 12 ezer hektáron körülbelül 2 és félmillió köbméter fát tarolt le, tett tönkre vagy rongált meg kisebb-nagyobb mértékben a szélvihar.

A katasztrófa sújtotta területen nagy a tűzveszély, és elszaporodnak az ép fákat is veszélyeztető kórokozók – a hatóságok ezért vágják ki a tönkrement fákat, és ezért szállítják el az összegyűlt ágakat, fahalmokat. A környezetvédők ezzel szemben azzal érvelnek, hogy az erdőnek természetes módon kellene megújulnia, és megengedhetetlen, hogy európai viszonylatban is kiemelkedően fontos természetes élőhelyeket bolygassanak meg.

A szlovák VLK Erdővédelmi Társulás tiltakozó megmozdulást is szervezett szerdán a helyszínen és a környezetvédelmi tárca pozsonyi épülete előtt. Tátrai akciójukat a rendőrség is figyelemmel kísérte, mert szerdától július 31-ig a Koprova- és a Csendes-völgyet, valamint a közeli Podbanszkó környékét lezárták, a zöldek azonban ezt a tiltást figyelmen kívül hagyva vonultak ki a területre. Sőt, közleményük szerint tovább is mennek: április 28-án a két tátrai völgyet “emberek által védett területté nyilvánítják”. A civil szervezet úgy véli, hogy a fakitermelők és fafeldolgozók érdekei érvényesülnek ebben az ügyben, nem pedig a természeté.