Elszállt az utolsó járat Sármellékről – télre bezár a Fly Balaton Airport

Szombat délután két órakor felszállt az idei utolsó menetrendszerinti járat a Fly Balaton Airport-ról. A Boeing 737-es Londonba repült. A Ryanair légitársaság a világgazdasági válságra hivatkozva száz célállomást törölt a téli menetrendből, köztük Sármelléket is – mondta el a Független Hírügynökségnek Benkő Attila. A Fly Balaton Airport üzemeltetési igazgatója hozzátette: meglepetésként érte őket a fapados légitársaság döntése. A reptér így télen nem tart nyitva, több dolgozónak felmondtak, másokat csökkentett munkaidőben alkalmaznak. A járatok tavasszal indulnak újra.

Az előzetes egyeztetések során a Ryanair még úgy nyilatkozott, hogy düsseldorfi járatát megtartja télre is, ezért érte váratlanul a Fly Balaton Airport-ot a bejelentés, hogy Sármelléket is törli a légitársaság a célállomások közül – mondta Benkő Attila. A repülőtér 2006 májusa óta megszakítás nélkül fogadott és indított menetrendszerinti járatokat, ez az első leállásuk. A járatok téli kimaradása súlyos hatással van a légikikötő gazdálkodására – nyilatkozta az üzemeltetési igazgató. A Fly Balaton Airport kilenc dolgozójának már felmondott, hét dolgozóval pedig megállapodtak arról, hogy télen csökkentett munkaidőben, csökkentett fizetés mellett alkalmazzák őket. Négy dolgozójuknak október 31-én lejár a szerződése, amelyet nem tudnak meghosszabbítani. Így az összesen negyvennégy munkavállalójukból jelenleg huszonnégy maradt. A cég bízik abban, hogy lesznek még egyedi járatok a télen, ezzel csökkenthetik a veszteséget és több dolgozót tudnak megtartani. Ugyanakkor felelőtlenség ! lenne nyitva tartani a repteret, ha nincsenek állandó utasok – mondta Benkő Attila.

A téli leállás ellenére a Fly Balaton Airport minimum eléri, de valószínűleg némileg meg is haladja a tavalyi 105 ezres utasszámot, bár nem annyival mint tervezték – mondta az üzemeltetési igazgató. A Ryanair jövő év márciusának utolsó hétvégéjétől ismét indít menetrendszerinti járatokat, áprilistól pedig más légitársaságok gépei is bekerülnek a menetrendbe. Benkő Attila szerint nem valószínű, hogy ebben is változás lesz, mivel a fapados társaságok nyáron termelik meg a legtöbb bevételt. A legtöbb ilyen típusú cég télen a gazdasági válságtól függetlenül minden évben csökkenti a járatok számát, egyedül a Ryanair repült eddig is ebben az évszakban.

A téli menetrendszerinti járatok törlése miatt az utasok előfoglalásait is törölni kellett. A reptéren a Független Hírügynökség tudósítója által megkérdezett utasok, akik az utolsó járattal indultak mind sajnálkoztak a Ryanair döntése miatt. Volt akinek egy héttel korábban kellett emiatt visszautaznia.