Elsüllyedt a zátonyra futott tengerjáró

Péntek reggel elsüllyedt az a görög tengerjáró hajó, amelyik egy nappal korábban futott zátonyra az Égei-tengeren, Szantorini szigeténél. A mentőegységek két francia kivételével mind az 1600 utast kimentették, a két eltűnt turistát búvárok keresik. Az utasok között az athéni magyar nagykövetség legutolsó információi szerint nem voltak magyarok.

A két eltűnt francia, egy 45 éves férfi és 16 éves lánya a hajó egyik alsóbb fedélzetén tartózkodott, amikor a tengejáró zátonyra futott csütörtökön. Mivel a víz nagy erővel tört be és gyorsan emelkedett, valószínű, hogy megfulladtak. A kapitánynak még időben sikerült lezárnia a hajó rekeszeit, így a Sea Diamond nem süllyedt el azonnal – 1156 utassal és 391 fős személyzettel a fedélzetén.

A turisták nagy része az Egyesült Államokból és Kanadából érkezett, de több mint száz spanyol és francia utasa is volt a hajónak. A többiek különböző európai országokból jöttek. Az 1600 utas között az athéni magyar nagykövetség legutolsó információi szerint nem voltak magyarok – mondta a Független Hírügynökségnek Farkas Róbert ügyeletes.

A kimentett emberek egy részét péntek délelőtt komppal a pireuszi kikötőbe vitték, a többiek délután érkeznek. Körülbelül 70 ember nem volt hajlandó beszállni egy másik hajóba, őket repülővel viszik Pireuszba.

A kataszrófavédelmisek közben megpróbálják kipumpálni az üzemanyagot a tankból, nehogy a 350 köbméter gázolaj a tengerbe ömöljön.

Az első vizsgálatok szerint a hajó navigációs hiba miatt futott rá a kikötőbe vezető szoros egyik sziklanyúlványára. A kapitányt és a hajó tisztjeit péntek reggel őrizetbe vették.