Elsősegély-ismereti verseny Csillebércen

Országos elsősegély-ismereti versenyt rendeznek általános és középiskolás gyerekeknek a hétvégén Csillebércen. A kétnapos programban a diákoknak élethű szituációs feladatokat kell megoldaniuk, majd részt vehetnek egy mentési gyakorlaton és megismerhetik a Mentőszolgálat legmodernebb eszközeit.

Az Országos Mentőszolgálat és Sulinet Programiroda 2003-ban rendezte meg először az Országos Elsősegély-ismereti Versenyt, amelynek az idei döntőjét a hétvégén rendezik meg Csillebércen. A 10-18 éves diákok csapatainak először egy három fordulós, internetes teszten kellett megfelelniük, amellyel a biológiai, elsősegélynyújtási, élettani és egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteiket tesztelték. Az idei versenyre összesen 800, köztük 15 határontúli csapat jelentkezett, és közül kategóriánként a 15-15 legjobb vehet részt a hétvégi döntőn – mondta a Független Hírügynökségnek Marsi Zoltán főszervező.

A hétvégi, fővárosi döntőn élethű szitációkat kell megoldaniuk a gyerekeknek, vagyis a gyakorlatban is meg kell mutatniuk, hogy értenek az elsősegélynyújtáshoz. Szakképzett segítők imitálják majd például az infarktus tüneteit, de az egyszerű otthoni rosszulléttől kezdve a lövöldözésen át a tömegbalesetek szimulációjáig mindenféle helyzetben meg kell mutatniuk a képességeiket.

A kétnapos, csillebérci rendezvényen a diákok megismerkedhetnek az Országos Mentőszolgálat munkájával, megnézhetik a legmodernebb eszközeiket, például a néhány hete szolgálatot teljesítő gyermekrohamkocsit, a helikoptert és a mentőmotorost is, emellett a diákok mentési gyakorlaton is részt vehetnek.

Az ifjúsági verseny létrehozását az indokolta, hogy Magyarországon nagyon rosszak a statisztikai adatok: szervezett elsősegélynyújtási oktatásban csak a gépkocsivezetők vesznek részt, hiszen a vizsga kell a jogosítvány megszerzéséhez. A sofőrök közül azonban csak nagyon kevesen tudják alkalmazni a technikákat vészhelyzetben, ezért az Országos Mentőszolgálat régóta tervezi, hogy minél több emberhez, főleg az iskolás korosztályhoz eljuttatja ezeket az ismereteket. Az elsősegélyníújtó-verseny második fordulójának az egyik feladata is az volt, hogy a csoportoknak fel kellett keresniük az egyik helyi mentőállomást. A gyerekek itt nemcsak megismerhették a mentők munkáját és eszközeit, de sok helyen rendszeressé is tették a találkozásokat, hiszen a Mentőszolgálat szakemberei előadásokat, bemutatókat tartottak az iskolákban- tette hozzá Marsi Zoltán.