Elsőként a fantáziát "támadja"

Elsőként a fantáziát "támadja"
Emőd – A reneszán jegyében rendezik meg augusztus 9-én az Alföld-Bükkalja főzőversenyt Emődön. A szervező, Poráczki András kedvcsinálóként egy saját recepttel is kedveskedett. Hogy készül a Vasvillán főtt babos lebbencs öregesen?

Nem ez az első főzőverseny, amelyet Poráczki András (55) szervez. S nem is egyet nyert már meg, például a Miskolci Kocsonyafesztivál amatőr látványkocsonya versenyén is első lett, akárcsak a Ceglédi Lebbencsfőző Fesztiválon. Pedig 10 évvel ezelőttig fakanalat sem vett a kezébe.
– Villanyszerelő vagyok, korábban a sajóbábonyi vegyiművekben dolgoztam, s a főnököm azt mondta, mi akkor végezünk jó munkát, ha mint karbantartóknak nincs a tennivalónk. Hát gondoltam, elütöm az időt egy kis főzőcskével – eleveníti fel András a kezdeteket. – Rájöttem, előbb a fantáziát kell felkelteni egy jóféle, hangzatos elnevezéssel. A következő a látvány, majd pedig mindezen előkészítés után az ízbimbókat kell „megtámadni”.
Hogy mindezt nem akármilyen szinten teszi András, jelzi, hogy májusban átvehette a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségtől a Gasztronómiáért Érdemkeresztet, amelyet mesterszakácsok mellett csak nagyon kevés amatőr tudhat magáénak.

Vendégcsalogató

– A főzésen túl – bár odahaza sosem gyakorlom -, megszerettem a főzőversenyek szervezését is. Az augusztus 9-i emődi versennyel nem csak az a célom, hogy a helyiek jól érezzék magukat, de hogy vendégeket is idecsaljak, köztük ismert embereket, hadd vigyék hírét az itteni hagyományoknak, értékeknek. A zsűri elnökéül Csányi Sándort, a Fehér Asztal Lovagrend Nagykeresztjének kitüntetett tagját kértem fel. A polgármesteri hivatal előtti megméretés három – tárcsás, bográcsos, valamint reneszánsz ételek – kategóriájában zajlik, az alapanyagokon kívül minden feltételt biztosítunk. Nevezni reggel 9 és 10 óra között lehet.

Poráczki András receptje
Vasvillán főtt babos lebbencs öregesen
A vasvillát ferdén döfd a tűz mellé, arra akaszthatod a bográcsot.
Hozzávalók: szalonna, lebbencs, hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, krumpli, víz, só, bors, lángolt kolbász (mennyiséget sosem adok meg, a fűszerezés pedig igazán ízlés szerinti, óvatosan, többszöri kóstolással).
Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágva kisütöm, a pörcöt félreteszem, a lebbencst beletöröm a zsírba, megpirítom, kiveszem. A zsírban a hagymát megfonnyasztom egy pici fokhagymával, majd megpárolom. Hozzáadom a vékonyra vágott paprikát, paradicsomot, s apróra kockázva pár szem krumplit. Mikor félig főtt, visszateszem a tésztát, s felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Épp csak egy kis lángolt kolbászt adok hozzá, de olyan kis kockákra vágva, hogy észre se nagyon lehessen venni. Sóval, borssal ízesítem. Mire készre fő, a levét szinte magába szívja (innen az „öregesen”), majdnem mint az öhöm, de nem kell lepirítani. A legvégén hozzáadom (leszűrve) a konzerv vörös babot, a pörcöt, s az egészet összekeverem.
Jó étvágyat kívánok hozzá az Észak-Magyarország és a Borsod Online minden olvasójának!