Elsők között kap tájékoztatást Magyarország a Csehországba tervezett rakétvédelmi rendszerről

A cseh kormány szerdán úgy döntött, hogy megkezdik a tárgyalásokat az Amerikai Egyesült Államokkal arról a rakétavédelmi rendszerről, amely az esetleges iráni vagy észak-koreai rakétatámadásoktól védené az Egyesült Államokat és Európát, és amely részeként egy radarállomást telepítenének Csehországba – ezt a cseh miniszterelnök mondta Budapesten, a külügyi és határon túli magyarok bizottsága, illetve az európai ügyek bizottságának elnökeivel tartott megbeszélésen. Németh Zsolt (Fidesz) a külügyi bizottság elnöke a találkozó után azt mondta, a Mirek Topolánek, cseh kormányfő ígéretet tett arra, hogy Magyarországot, mint “tiszteletbeli szomszédállamot” az elsők között tájékoztatják a fejleményekről.

Németh Zsolt szerint az elmúlt 1,5 évtized eseményeit figyelve nem lehet kérdéses, hogy szükség van a rakétavédelmi rendszerre.

Eörsi Mátyás (SZDSZ), az európai ügyek bizottságának elnöke a találkozó után arról beszélt, hogy a cseh miniszterelnök nyitott arra, hogy az oroszokkal és a NATO -val is egyeztessen a kérdésről.

Az amerikai rakétavédelmi rendszer kiépítéséhez Washington egy óriás-radarállomást szeretne építeni Csehországban, és egy ellenrakéta-kilövőt Lengyelországban. Az Egyesült Államoknak már van egy műholdakból, alaszkai és kaliforniai radarokból és rakétakilövőkből álló rakétaelhárító rendszere, ezt szeretné kiterjeszteni Európára is. Oroszország ellenzi a tervet.

A cseh kormányfővel folytatott tárgyaláson szóba kerültek uniós kérdések is, így a bővítési politika is, amelynek folytatása mellett áll ki Csehország is, különös tekintettel Horvátország csatlakozására.