Elsőfokú árvízvédelmi készültség a Hernádon

Elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Hernádon csütörtökön reggel, mert a folyón a következő napokban nagyon magas árhullámok várhatók. A többi hazai folyón egyelőre nincs szükség hasonló intézkedésre, de ha a következő napokban újabb nagy mennyiségű csapadék lesz, akkor Észak-Magyarországon több helyen lehet még szükség a készültség elrendelésére.

A Hernád 62 kilométeres szakaszán csütörtökön reggel 8 órakor elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A folyó vízgyűjtő területén szerdán átlagban 30 milliméternyi csapadék hullott, emiatt a szlovákiai szakaszon már veszélyes vízszintek alakultak ki, ami várhatóan pénteken már a magyarországi szakaszra is átterjed. Emiatt rendelték el a készültséget – mondta a Független Hírügynökségnek Szentiványi Árpád, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság árvízvédelmi ügyeletese.

A többi hazai folyón egyelőre nem volt szükség hasonló intézkedésekre, de az időjárástól függ, hogy a következő napokban bevezetnek-e árvízvédelmi készültséget máshol is. Várhatóan máshol is lesz több méteres vízszintemelkedés. A jelenlegi, még nem teljes időjárási előrejelzések szerint a Kraszna folyón, a Bodrogon és a Tisza felső szakaszán lesz majd szükség árvízvédelmi készültség elrendelésére.

Szentiványi Árpád hozzátette: minden azon múlik, hogy az előttünk álló három napban mennyi eső esik a keleti, északkeleti vízgyűjtő területeken. Amennyiben az előrejelzett vagy annál nagyobb mennyiség hullik, akkor még máshol is komolyabbra fordulhat a helyzet. Ha viszont kevesebb eső lesz annál, amit a meteorológusok prognosztizálnak, akkor remélhetőleg nem lesz komoly baj.